- Zupa rydzowa - listopad 21, 2023
- Kasza gryczana z zielonymi warzywami (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 20, 2023
- Gulasz warzywny z soczewicą (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 9, 2023
Dziś mamy dla Was pyszny serniczek na zimno o lekko kwaskowym smaku limonki, idealny na ciepłe dni.
Składniki na spód:
– 200 g ciastek kruchych maślanych
– 10 g kakao
– 80 g masła
Składniki na masę serową:
– 1 kg sera białego mielonego
– 200 g cukru
– 400 ml śmietanki kremówki 30%
– 4 limonki
– 3 łyżki żelatyny + troszkę zimnej wody
Do dekoracji skórka starta z 1 limonki.
Tortownica 24 cm.
Najpierw robimy spód do sernika. Ciastka miksujemy w blenderze wraz z kakao na sypko. Do tego dodajemy rozpuszczone i ostudzone masło i jeszcze chwilę blendujemy. Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy i dokładnie rozprowadzamy łyżką. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do 190 stopni i podpiekamy 10 minut.
Teraz zabieramy się za masę. Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody i mieszamy. Limonki dobrze myjemy, ścieramy z nich skórkę, a potem wyciskamy sok. Sok z limonki zagotowujemy i dodajemy do niego żelatynę, dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. Śmietankę ubijamy z cukrem na sztywną masę i stopniowo dodajemy ser. Na końcu dodajemy rozpuszczoną żelatynę oraz skórkę z limonki i miksujemy. Gotową masę przekładamy na podpieczony spód i wkładamy do lodówki, aby masa nam stężała.
Sernik dla każdego smakosza cytrusów i słodkości :)
Smacznego :)
Wyglada obłędnie z ta skórka na wierzchu
Pozdrawiam!
Dzięki :)
Cudownie orzezwiajacy i leciutki :)
Zachęcam do zrobienia :)