- Zupa rydzowa - listopad 21, 2023
- Kasza gryczana z zielonymi warzywami (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 20, 2023
- Gulasz warzywny z soczewicą (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 9, 2023
Leczo jest moim ulubionym warzywnym daniem. Zawsze czekam kiedy to pojawią się świeże wiosenno-letnie warzywa. Oprócz tego że jemy leczo w domu z ryżem, makaronem lub bułką to mrożę je jeszcze. W zimie z przyjemnością wyciągam z zamrażalnika leczo – uwielbiam jego zapach unoszący się w kuchni.
Składniki:
– 1/2 kg fasolki szparagowej
– 1 kg żółtej papryki
– 1 duża lub 2 małe cukinie
– 1 duży lub 2 małe ogórki
– 3 pomidory
– koncentrat pomidorowy
– 2 piersi z kurczaka
– 1 cebula
– sól, pieprz, ostra papryka, przyprawa do kurczaka
– oliwa lub olej do smażenia
Najpierw kroimy cebulę w piórka i podsmażamy na oliwie a następnie dodajemy kurczaka pokrojonego w kostkę. Doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka i dusimy.
W między czasie kroimy warzywa – paprykę w paseczki, ogórka, cukinię i pomidory w kosteczkę a fasolkę na małe kawałki.
Duszenie warzyw zaczynamy od papryki, potem dodajemy fasolkę, ogórka a na końcu cukinię. Jak warzywa nam zmiękną to na końcu dodajemy pomidory i jeszcze chwilę dusimy.
Na końcu wrzucamy duszonego kurczaka i doprawiamy solą, pieprzem, papryką i koncentratem pomidorowym.
Zamiast kurczaka można też użyć kiełbasy czy parówek – kroimy na małe kawałki i podsmażamy. Jeżeli ktoś nie jada mięsa to polecam część z samymi warzywami – też jest pyszna :)
Smacznego :)
takie dosyc nie typowe to leczo :P ale pewnie smaczne :)
Może i nietypowe ale zachęcam do spróbowania :) Faktycznie jest smaczne :) Czasami pomijam ogórka.
Pysznie i kolorowo :D Będę częściej Twoim gościem :)
Bardzo mi miło :) Zapraszam :)