- Zupa rydzowa - listopad 21, 2023
- Kasza gryczana z zielonymi warzywami (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 20, 2023
- Gulasz warzywny z soczewicą (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 9, 2023
Dziś mamy dla Was kolejny przepis z książki “WHAT KATIE ATE weekend Katie”. Szczerze powiedziawszy nie mogliśmy się oprzeć, aby z tej książki znowu coś nie przyrządzić. Ten kurczak na pewno przypadnie Wam do gustu – soczysty i aromatyczny :)
Składniki:
– 12 udek lub 4 filety z kurczaka
– ćwiartka granatu
– kilka listków mięty
Składniki na marynatę:
– 2 łyżki oliwy
– 80 ml melasy z granatów
– sok z 1 cytryny
– 3 duże ząbki czosnku
– 2 łyżki musztardy grilowej
– 1 łyżka octu jabłkowego
– listki z 2 gałązek świeżej mięty
– sól morska, pieprz
Składniki na 4 porcje.
Najpierw przygotowujemy marynatę. Do miski dajemy wszystkie składki, czosnek i miętę drobno siekamy. Wszystko dokładnie mieszamy.
Kurczaka oczyszczamy z tłuszczu, ściągamy skórę (jeżeli mamy udka), filety kroimy na mniejsze kawałki i wkładamy do marynaty. Następnie dobrze go mieszamy aby został cały pokryty marynatą i wkładamy do lodówki na ok. 3-4 godziny (a najlepiej na całą noc).
Na drugi dzień rozgrzewamy patelnię grilową lub grilla i obsmażamy kurczaka z obu stron aż nabierze złocistego koloru. Kurczaka przekładamy na talerz i dekorujemy pestkami granatu oraz listkami mięty.
Ciekawy kwaśno słodki smak na pewno przypadnie wielu osobom do gustu :)
Smacznego :)