Kurczak w kokosowym cieście

Magda

Jeżeli macie ochotę na fajną i chrupiącą przekąskę to polecamy Wam kurczaka w kokosowym cieście z dodatkiem dipu z ananasa, mięty i imbiru :)

kuczak-z-dipem-ananasowymSkładniki:
– 500 g filetów z kurczaka
– 150-200 g wiórków kokosowych
– 150 g mąki
– sól
– 1 jajko
– 1/2 szklanki wody

Składniki na dip:
– 140 g ananasa z puszki
– 20 g świeżego imbiru
– 1 łyżka miodu
– 1 łyżka oliwy
– 2 łyżki soku z cytryny
– kilka gałązek mięty

Dodatkowo olej do smażenia.

Składniki dla 4 osób.

kurczak-w-ciescie-kokosowym-z-dipem

Najpierw zabieramy się za kurczaka, którego opłukujemy, osączamy, kroimy w paski i lekko solimy. Następnie robimy ciasto. Do garnka przesiewamy mąkę, dodajemy jajko, wodę, szczyptę soli i mieszamy. Ciasto powinno mieć gęstą konsystencję (gęściejszą od ciasta naleśnikowego).

Na patelni rozgrzewamy olej. Paski kurczaka zanurzamy w cieście, a następnie panierujemy w kokosie i smażymy na rumiany kolor. Kurczaki podajemy na gorąco.

Do kurczaka zrobiliśmy dip ananasowo-miętowo-imbirowy. Wszystkie składniki dokładnie blendujemy i podajmy w miseczkach.

Smacznego :)

kurczak-w-kokosowym-ciescie

Print Friendly, PDF & Email
Jeżli masz ochotę na 100 pysznych bezglutenowych przepisów na 4 pory roku nie publikowanych na Kuchennych Wariacjach to zrób sobie prezent i kup nasza ksiażkę :)

Jeżeli jesteście zainteresowani zakupem "Sezonowo Bezglutenowo" to możecie ją sobie sprawić za pośrednictwem księgarni online:

  1. Świat książki
  2. Empik
  3. Tania książka
lub stacjonarnie np. w Empiku :)

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *