- Zupa rydzowa - listopad 21, 2023
- Kasza gryczana z zielonymi warzywami (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 20, 2023
- Gulasz warzywny z soczewicą (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 9, 2023
Jeżeli macie ochotę na fajną i chrupiącą przekąskę to polecamy Wam kurczaka w kokosowym cieście z dodatkiem dipu z ananasa, mięty i imbiru :)
Składniki:
– 500 g filetów z kurczaka
– 150-200 g wiórków kokosowych
– 150 g mąki
– sól
– 1 jajko
– 1/2 szklanki wody
Składniki na dip:
– 140 g ananasa z puszki
– 20 g świeżego imbiru
– 1 łyżka miodu
– 1 łyżka oliwy
– 2 łyżki soku z cytryny
– kilka gałązek mięty
Dodatkowo olej do smażenia.
Składniki dla 4 osób.
Najpierw zabieramy się za kurczaka, którego opłukujemy, osączamy, kroimy w paski i lekko solimy. Następnie robimy ciasto. Do garnka przesiewamy mąkę, dodajemy jajko, wodę, szczyptę soli i mieszamy. Ciasto powinno mieć gęstą konsystencję (gęściejszą od ciasta naleśnikowego).
Na patelni rozgrzewamy olej. Paski kurczaka zanurzamy w cieście, a następnie panierujemy w kokosie i smażymy na rumiany kolor. Kurczaki podajemy na gorąco.
Do kurczaka zrobiliśmy dip ananasowo-miętowo-imbirowy. Wszystkie składniki dokładnie blendujemy i podajmy w miseczkach.
Smacznego :)