- Zupa rydzowa - listopad 21, 2023
- Kasza gryczana z zielonymi warzywami (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 20, 2023
- Gulasz warzywny z soczewicą (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 9, 2023
Dzisiaj mamy dla Was ciasto kruche na wytrawnie, a z którego zrobiliśmy pyszne paszteciki z kapustą i pieczarkami – na pewno Wam posmakują :)
Składniki na kruche paszteciki:
Ciasto:
– 210 g mąki pszennej
– 100 g masła
– szczypta soli
– 1 jajko
– 2 łyżki śmietany 18%
Nadzienie:
– 400 g pieczarek
– 300 g kiszonej kapusty
– 1 łyżka masła
– 1 mała cebula
– sól
– pieprz
Dodatkowo 1 jajko do smarowania oraz czarnuszka do posypania.
Składniki na ok. 20-25 sztuk pasztecików.
Najpierw robimy ciasto. Na stolnicę przesiewamy mąkę i dodajemy zimne masło. Siekamy je nożem razem z mąką lub ścieramy na tarce. Dodajemy szczyptę soli, jajko i śmietanę. Ciasto zarabiamy na gładką i jednolitą masę. Gotowe ciasto spłaszczamy, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut.
W międzyczasie robimy farsz do pasztecików. Na maśle podsmażamy cebulkę i dodajemy pokrojone pieczarki. Gdy pieczarki są już gotowe dodajemy odsączoną i drobniej pokrojoną kapustę. Wszystko razem mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem.
Ciasto wyciągamy z lodówki, wałkujemy na prostokąt i układamy pasek z nadzienia.
Z jednej strony nadzienia smarujemy ciasto rozbełtanym jajkiem żeby nam się lepiej skleiło i zaczynamy zwijać rulonik.
Zwinięty rulonik lekko dociskamy w miejscu smarowania jajkiem i odcinamy.
Z rulonika odcinamy nierówne końce i tniemy mniejsze kawałki długości 5 cm. Paszteciki układamy na blasze wyłożonej papierem. Jeżeli podczas cięcia nam się lekko zgniotły lub nie skleiły to je trochę poprawiamy.
Przygotowane paszteciki smarujemy jajkiem i posypujemy czarnuszką (można też kminkiem).
Paszteciki wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i pieczemy ok. 30-40 minut aż wierzch się zarumieni.
Świetnym dodatkiem do pasztecików będzie czysty barszcz czerwony :)
Smacznego :)
Aż się głodna zrobiłam…
Polecamy zrobić :)
lepiej podawać je na ciepło czy można zrobić wcześniej?;)
Paszteciki można podawać zarówno na ciepło jak i na zimno, więc spokojnie można zrobić wcześniej
Jaka maka bezglutenowa?
Te paszteciki są z mąki pszennej, jeszcze nie mamy wypróbowanych bezglutenowych ale pewnie jakiś gotowy mix się sprawdzi.