Kruche paszteciki z kapustą i pieczarkami

Magda

Dzisiaj mamy dla Was ciasto kruche na wytrawnie, a z którego zrobiliśmy pyszne paszteciki z kapustą i pieczarkami – na pewno Wam posmakują :)

kruche paszteciki

Składniki na kruche paszteciki:

Ciasto:

– 210 g mąki pszennej
– 100 g masła
– szczypta soli
– 1 jajko
– 2 łyżki śmietany 18%

Nadzienie:

– 400 g pieczarek
– 300 g kiszonej kapusty
– 1 łyżka masła
– 1 mała cebula
– sól
– pieprz

Dodatkowo 1 jajko do smarowania oraz czarnuszka do posypania.

Składniki na ok. 20-25 sztuk pasztecików.

kruche paszteciki

Najpierw robimy ciasto. Na stolnicę przesiewamy mąkę i dodajemy zimne masło. Siekamy je nożem razem z mąką lub ścieramy na tarce. Dodajemy szczyptę soli, jajko i śmietanę. Ciasto zarabiamy na gładką i jednolitą masę. Gotowe ciasto spłaszczamy, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut.

W międzyczasie robimy farsz do pasztecików. Na maśle podsmażamy cebulkę i dodajemy pokrojone pieczarki. Gdy pieczarki  są już gotowe dodajemy odsączoną i drobniej pokrojoną kapustę. Wszystko razem mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem.

Ciasto wyciągamy z lodówki, wałkujemy na prostokąt i  układamy pasek z nadzienia.

kruche paszteciki

Z jednej strony nadzienia smarujemy ciasto rozbełtanym jajkiem żeby nam się lepiej skleiło i zaczynamy zwijać rulonik.

kruche paszteciki

Zwinięty rulonik lekko dociskamy w miejscu smarowania jajkiem i odcinamy.

kruche paszteciki

Z rulonika odcinamy nierówne końce i tniemy mniejsze kawałki długości 5 cm. Paszteciki układamy na blasze wyłożonej papierem. Jeżeli podczas cięcia nam się lekko zgniotły lub nie skleiły to je trochę poprawiamy.

kruche paszteciki

Przygotowane paszteciki smarujemy jajkiem i posypujemy czarnuszką (można też kminkiem).

kruche paszteciki

Paszteciki wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i pieczemy ok. 30-40 minut aż wierzch się zarumieni.

Świetnym dodatkiem do pasztecików będzie czysty barszcz czerwony :)

Smacznego :)

kruche paszteciki

Jeżli masz ochotę na zestaw pysznych bezglutenowych świątecznych


E-book: Bezglutenowe potrawy świąteczne” width=
 



6 thoughts on “Kruche paszteciki z kapustą i pieczarkami”

  1. lepiej podawać je na ciepło czy można zrobić wcześniej?;)

    1. Paszteciki można podawać zarówno na ciepło jak i na zimno, więc spokojnie można zrobić wcześniej

    1. Te paszteciki są z mąki pszennej, jeszcze nie mamy wypróbowanych bezglutenowych ale pewnie jakiś gotowy mix się sprawdzi.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *