- Kasza gryczana z zielonymi warzywami (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - Marzec 20, 2020
- Gulasz warzywny z soczewicą (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - Marzec 9, 2020
- Kalafior z dynią i cukinią w sosie pomidorowym (post Dąbrowskiej) - Luty 25, 2020
Dzisiaj mamy dla Was przepis z ostatnio recenzowanej książki “Mamuszka” a jest nim królik z czosnkiem w białym sosie.
Składniki na królika:
– 80 g masła
– 1 królik ok 1,25 kg podzielony na porcje
– 16 ząbków czosnku
– 250 ml śmietany
– 300 ml wywaru z kurczaka lub wody
– 2 łyżki oleju
– sól morska
Składniki na 4 porcje.
W rondelku rozpuszczamy masło i wkładamy kawałki królika i je podsmażamy. Dodajemy 14 ząbków czosnku pokrojonych w plasterki. Śmietanę mieszamy z wywarem lub wodą, solimy i polewamy królika. Całość doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i dusimy aż mięso zmięknie i zacznie odchodzić od kości.
Na patelni rozgrzewamy olej, kroimy pozostałe 2 ząbki czosnku w plasterki i smażymy aż się zrumieni. Po usmażeniu odsączamy na papierowym ręczniku.
Gotowe mięso przekładamy na talerz i posypujemy plasterkami czosnku.
Autorka przepisu poleca podanie królika z makaronem lub ryżem a my postanowiliśmy zjeść go z pieczonymi ziemniakami które bardzo lubimy :)
Smacznego :)
Witam
A o śmietanę chodzi 30 % ?
śmietana 18% ale myślę że też można dać 30% :)