Królik z czosnkiem w białym sosie

Magda

Dzisiaj mamy dla Was przepis z ostatnio recenzowanej książki “Mamuszka” a jest nim królik z czosnkiem w białym sosie.

Królik z czosnkiem w białym sosie

Składniki na królika:

– 80 g masła
– 1 królik ok 1,25 kg podzielony na porcje
– 16 ząbków czosnku
– 250 ml śmietany
– 300 ml wywaru z kurczaka lub wody
– 2 łyżki oleju
– sól morska

Składniki na 4 porcje.

W rondelku rozpuszczamy masło i wkładamy kawałki królika i je podsmażamy. Dodajemy 14 ząbków czosnku pokrojonych w plasterki. Śmietanę mieszamy  z wywarem lub wodą, solimy i polewamy królika. Całość doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i dusimy aż mięso zmięknie i zacznie odchodzić od kości.

Na patelni rozgrzewamy olej, kroimy pozostałe 2 ząbki czosnku w plasterki i smażymy aż się zrumieni. Po usmażeniu odsączamy na papierowym ręczniku.

Gotowe mięso przekładamy na talerz i posypujemy plasterkami czosnku.

Autorka przepisu poleca podanie królika z makaronem lub ryżem a my postanowiliśmy zjeść go z pieczonymi ziemniakami które bardzo lubimy :)

Smacznego :)

Królik z czosnkiem w białym sosie

 

Jeżli masz ochotę na zestaw pysznych bezglutenowych świątecznych


E-book: Bezglutenowe potrawy świąteczne” width=
 



3 thoughts on “Królik z czosnkiem w białym sosie”

  1. Witam
    A o śmietanę chodzi 30 % ?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *