- Zupa rydzowa - listopad 21, 2023
- Kasza gryczana z zielonymi warzywami (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 20, 2023
- Gulasz warzywny z soczewicą (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 9, 2023
Jeżeli lubicie krokiety tak jak my, a chcielibyście zrobić ich nową i szybszą wersję to zapraszamy na krokiety ziemniaczane z pieczarkami :) Krokiety można jeść same lub można zrobić do nich czerwony barszcz. Krokiety wychodzą duże, więc jak ktoś chciałby mniejszą wersję to ciasto dzielimy na mniejsze kawałki. Krokiety te możemy podać też na święta.
Składniki na krokiety:
– 800 g ziemniaków
– 3 łyżki mąki ryżowej
– 1 jajko
– sól
– pieprz
Składniki na farsz:
– 250 g pieczarek
– 1 czerwona cebula
– 1 łyżka masła
– sól
– pieprz
– 2 gałązki natki pietruszki
– 100 g sera żółtego
Dodatkowo:
– mąka ryżowa
– olej
Składniki na 6 krokietów.
W pierwszej kolejności gotujemy ziemniaki w osolonej wodzie do miękkości. Ziemniaki odcedzamy i mielimy, lub przepuszczamy przez praskę i studzimy.
W między czasie w rondelku rozpuszczamy masło i podsmażamy cebulę drobno pokrojoną. Pieczarki również kroimy drobno, dodajemy do cebuli, przyprawiamy i podsmażamy. Ważne aby woda odparowała, a jak nie odparuje to ją odlewamy. Gotowe pieczarki studzimy. Do farszu dodajemy posiekaną natkę pietruszki oraz ser żółty starty na tarce o grubych oczkach.
Teraz zabieramy się za tworzenie krokietów. Do ziemniaków wbijamy jajko, dodajemy mąkę i pieprz i wyrabiamy gładkie ciasto. Ciasto dzielimy na 6 części. Bierzemy każdą część masy ziemniaczanej, spłaszczamy na ręce, na środku kładziemy farsz i zlepiamy. Jeżeli ciasto za bardzo klei nam się do rąk to oprószamy je mąką ryżową. Formujemy krokiety, obtaczamy w mące ryżowej i smażymy na rozgrzanym oleju na małym ogniu.
Smacznego :)
Coś w sam raz dla mojego małżonka:) Choć muszę przyznać, że i mnie się bardzo spodobały. Krokiety w tym wydaniu są naprawdę bardzo smaczne!
Nam też bardzo smakują, dlatego robiliśmy już je kilka razy :)
bardzo dobre jedzenie(:.