Ostatnio nas nie widzicie na blogu, ponieważ postanowiliśmy rozpocząć Nowy Rok od postu oczyszczającego. Pewnie niektórzy kojarzą że już robiliśmy go, ale stwierdziliśmy że najwyższa pora go powtórzyć :) Co daje nam taki post? Lepsze samopoczucie, więcej energii a dodatkowo utratę wagi, którą z wiekiem coraz trudniej trzymać.
Dzisiaj polecamy Wam pyszny barszcz czerwony :) Stosując odpowiednie przyprawy i warzywa mało kto może poznać, że on jest takim postnym barszczem.
Składniki na barszcz:
– 5 dużych buraków czerwonych buraków (ok. 1,3 kg)
– 1 duża marchewka
– 1 średnia pietruszka
– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– 2 łyżki octu jabłkowego
– 2 l wody
– 2 łyżki passaty pomidorowej
– natka pietruszki
– sól
– pieprz mielony
Składniki na 4-6 porcji.
Do garnka wrzucamy cebulę pokrojoną w piórka i chwilkę „podsmażamy” na sucho. Następnie wlewamy troszkę wody i jak się zagotuje wrzucamy obrane i pokrojone na grubsze kawałki buraki oraz dolewamy resztę wody. Dodajemy ocet, sól i pieprz i gotujemy na małym gazie. Marchewkę i pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, czosnek wyciskamy i wszystko dodajemy do zupy.
Kiedy buraki są miękkie wyciągamy część z nich, studzimy, ścieramy na tarce o grubych oczkach i wrzucamy z powrotem do zupy. Dodajemy passatę pomidorową.
Gotowy barszcz posypujemy posiekaną natką pietruszki i podajmy.
Smacznego :)