- Zupa rydzowa - listopad 21, 2023
- Kasza gryczana z zielonymi warzywami (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 20, 2023
- Gulasz warzywny z soczewicą (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 9, 2023
Ostatnio nas nie widzicie na blogu, ponieważ postanowiliśmy rozpocząć Nowy Rok od postu oczyszczającego. Pewnie niektórzy kojarzą że już robiliśmy go, ale stwierdziliśmy że najwyższa pora go powtórzyć :) Co daje nam taki post? Lepsze samopoczucie, więcej energii a dodatkowo utratę wagi, którą z wiekiem coraz trudniej trzymać.
Dzisiaj polecamy Wam pyszny barszcz czerwony :) Stosując odpowiednie przyprawy i warzywa mało kto może poznać, że on jest takim postnym barszczem.
Składniki na barszcz:
– 5 dużych buraków czerwonych buraków (ok. 1,3 kg)
– 1 duża marchewka
– 1 średnia pietruszka
– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– 2 łyżki octu jabłkowego
– 2 l wody
– 2 łyżki passaty pomidorowej
– natka pietruszki
– sól
– pieprz mielony
Składniki na 4-6 porcji.
Do garnka wrzucamy cebulę pokrojoną w piórka i chwilkę „podsmażamy” na sucho. Następnie wlewamy troszkę wody i jak się zagotuje wrzucamy obrane i pokrojone na grubsze kawałki buraki oraz dolewamy resztę wody. Dodajemy ocet, sól i pieprz i gotujemy na małym gazie. Marchewkę i pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, czosnek wyciskamy i wszystko dodajemy do zupy.
Kiedy buraki są miękkie wyciągamy część z nich, studzimy, ścieramy na tarce o grubych oczkach i wrzucamy z powrotem do zupy. Dodajemy passatę pomidorową.
Gotowy barszcz posypujemy posiekaną natką pietruszki i podajmy.
Smacznego :)