Krem z zielonych szparagów z czipsem z boczku

Magda

W dalszym ciągu wykorzystujemy sezon na szparagi dlatego dzisiaj propozycja zupy krem z zielonych szparagów z czipsem z boczku :)

krem-ze-szparagow

Składniki:
– 1 pęczek zielonych szparag
– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– 1 łyżka masła
– pieprz, sól
– 500 ml bulionu
– 1 żółtko
– 2 plasterki wędzonego boczku

Składniki na 2 porcje.

zupa-krem-z-zielonych-szparagow

Najpierw w rondelku rozpuszczamy masło i wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę. Gdy cebula nam się zeszkli dodajemy posiekany czosnek i za chwilę pokrojone łodygi szparagów ale bez główek. Chwilkę podduszamy szparagi i zalewamy je bulionem. Pod koniec gotowania dodajemy główki. Jak szparagi mamy gotowe to wyciągamy kilka główek i zostawiamy do dekoracji. Szparagi blendujemy na gładki krem. Na koniec żółtko mieszamy z małą ilością kremu i wlewamy do zupy i jeszcze chwilkę gotujemy. Gotowy krem dekorujemy główkami szparagów oraz chipsem z boczku (cienki plasterek boczku podsmażamy na gorącej patelni).

Smacznego :)

krem-z-zielonych-szparagow

Jeżli masz ochotę na zestaw pysznych bezglutenowych świątecznych


E-book: Bezglutenowe potrawy świąteczne” width=
 



4 thoughts on “Krem z zielonych szparagów z czipsem z boczku”

  1. Łał, wyglada zachecajaco. :) Z chęcia bym jej spróbował :D

    1. Dzięki :) Bardzo szybka w wykonaniu – zachęcam do zrobienia :)

  2. Zawsze się broniłem przed szparagami bo nasłuchałem się o tym łyku i szkoda mi było i produktów i czasu, na ewentualna nieudana potrawę. Ale jak patrzę na ta zupkę to aż slinka cieknie…. :) Czy miedzy białymi a zielonymi szparagami jest jaka różnica jesli chodzi o to łyko bo widzę, że Ty ze swoich nie sciagałas go. pozdrawiam

    1. Zielonych szparag nie trzeba obierać i my tego nie robimy natomiast białe już się proszą o to :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *