- Zupa rydzowa - listopad 21, 2023
- Kasza gryczana z zielonymi warzywami (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 20, 2023
- Gulasz warzywny z soczewicą (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 9, 2023
W dalszym ciągu wykorzystujemy sezon na szparagi dlatego dzisiaj propozycja zupy krem z zielonych szparagów z czipsem z boczku :)
Składniki:
– 1 pęczek zielonych szparag
– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– 1 łyżka masła
– pieprz, sól
– 500 ml bulionu
– 1 żółtko
– 2 plasterki wędzonego boczku
Składniki na 2 porcje.
Najpierw w rondelku rozpuszczamy masło i wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę. Gdy cebula nam się zeszkli dodajemy posiekany czosnek i za chwilę pokrojone łodygi szparagów ale bez główek. Chwilkę podduszamy szparagi i zalewamy je bulionem. Pod koniec gotowania dodajemy główki. Jak szparagi mamy gotowe to wyciągamy kilka główek i zostawiamy do dekoracji. Szparagi blendujemy na gładki krem. Na koniec żółtko mieszamy z małą ilością kremu i wlewamy do zupy i jeszcze chwilkę gotujemy. Gotowy krem dekorujemy główkami szparagów oraz chipsem z boczku (cienki plasterek boczku podsmażamy na gorącej patelni).
Smacznego :)
Łał, wyglada zachecajaco. :) Z chęcia bym jej spróbował :D
Dzięki :) Bardzo szybka w wykonaniu – zachęcam do zrobienia :)
Zawsze się broniłem przed szparagami bo nasłuchałem się o tym łyku i szkoda mi było i produktów i czasu, na ewentualna nieudana potrawę. Ale jak patrzę na ta zupkę to aż slinka cieknie…. :) Czy miedzy białymi a zielonymi szparagami jest jaka różnica jesli chodzi o to łyko bo widzę, że Ty ze swoich nie sciagałas go. pozdrawiam
Zielonych szparag nie trzeba obierać i my tego nie robimy natomiast białe już się proszą o to :)