- Kasza gryczana z zielonymi warzywami (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 20, 2020
- Gulasz warzywny z soczewicą (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 9, 2020
- Kalafior z dynią i cukinią w sosie pomidorowym (post Dąbrowskiej) - luty 25, 2020
Nie wiecie jak na poście smacznie wykorzystać pomidory z papryką to spróbujcie nasz krem z pieczonych pomidorów i papryki z makaronem z cukinii :)
Składniki na krem:
– 4 pomidory (ok. 700 g)
– 2 czerwone papryki (ok. 400 g)
– 1 duża cukinia (ok. 400 g)
– 1/3 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
– 1/2 łyżeczki mielonej papryki wędzonej
– sól
– pieprz
Składniki na 2 porcje.
Pomidory myjemy i kroimy na ćwiartki. Papryki myjemy, wycinamy nasiona i też kroimy na ćwiartki. Warzywa układamy na blaszce, przyprawiamy solą i pieprzem i wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 200 stopni i pieczemy 30-40 minut aż papryka zacznie się marszczyć i lekko czernieć.
Upieczone pomidory i papryki obieramy ze skórki i blendujemy na gładką masę. Dodajemy kmin rzymski i paprykę wędzoną i mieszamy.
Cukinię myjemy i za pomocą tarki tniemy ją na cienkie paseczki jak spaghetti. Cukinię wrzucamy na gotujący się i osolony wrzątek, gotujemy 2 minuty i odcedzamy.
Na talerz rozlewamy krem pomidorowo-paprykowy i nakładamy makaron.
Smacznego :)