Krem z pieczonych pomidorów i papryki z makaronem z cukinii (post Dąbrowskiej)

Magda

Nie wiecie jak na poście smacznie wykorzystać pomidory z papryką to spróbujcie nasz krem z pieczonych pomidorów i papryki z makaronem z cukinii :)

Krem z pieczonych pomidorów i papryki z makaronem z cukinii - Kuchenne Wariacje, Sezonowo Bezglutenowo

Składniki na krem:

– 4 pomidory (ok. 700 g)
– 2 czerwone papryki (ok. 400 g)
– 1 duża cukinia (ok. 400 g)
– 1/3 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
– 1/2 łyżeczki mielonej papryki wędzonej
– sól
– pieprz

Składniki na 2 porcje.

Pomidory myjemy i kroimy na ćwiartki. Papryki myjemy, wycinamy nasiona i też kroimy na ćwiartki. Warzywa układamy na blaszce, przyprawiamy solą i pieprzem i wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 200 stopni i pieczemy 30-40 minut aż papryka zacznie się marszczyć i lekko czernieć.

Upieczone pomidory i papryki obieramy ze skórki i blendujemy na gładką masę. Dodajemy kmin rzymski i paprykę wędzoną i mieszamy.

Cukinię myjemy i za pomocą tarki tniemy ją na cienkie paseczki jak spaghetti. Cukinię wrzucamy na gotujący się i osolony wrzątek, gotujemy 2 minuty i odcedzamy.

Na talerz rozlewamy krem pomidorowo-paprykowy i nakładamy makaron.

Smacznego :)

Krem z pieczonych pomidorów i papryki z makaronem z cukinii - Kuchenne Wariacje, Sezonowo Bezglutenowo

Jeżli masz ochotę na zestaw pysznych bezglutenowych świątecznych


E-book: Bezglutenowe potrawy świąteczne” width=
 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *