- Kasza gryczana z zielonymi warzywami (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - Marzec 20, 2020
- Gulasz warzywny z soczewicą (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - Marzec 9, 2020
- Kalafior z dynią i cukinią w sosie pomidorowym (post Dąbrowskiej) - Luty 25, 2020
Kolejną szparagową propozycją jaką przygotowaliśmy dla Was jest krem z białych szparagów :)
Składniki:
– 1 pęczek białych szparagów
– 1 cebula
– 1 łyżka masła
– pieprz, sól
– gałka muszkatołowa (do smaku)
– 500 ml bulionu
– 50 ml śmietanki 18%
– kilka gałązek natki pietruszki
– 1 łyżka cytryny
Składniki na 2 porcje.
Najpierw rozpuszczamy masło i podsmażamy cebulę pokrojoną w piórka. Następnie obieramy szparagi i dodajemy do cebuli ale bez główek. Szparagi chwilę dusimy, zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości. Pod koniec gotowania dodajemy główki szparagów, śmietankę oraz przyprawy. Gotową zupę miksujemy na gładki krem. Zostawiamy kilka główek do dekoracji.
Po nałożeniu kremu do miseczki dekorujemy główkami szparagów oraz posiekaną natką pietruszki.
Smacznego :)