- Zupa rydzowa - listopad 21, 2023
- Kasza gryczana z zielonymi warzywami (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 20, 2023
- Gulasz warzywny z soczewicą (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 9, 2023
Dzisiaj mamy dla Was propozycję zupy grzybowej w nowej odsłonie :) Nasz krem grzybowy brał udział w konkursie Smak Tradycji – interpretacji tradycyjnej świątecznej zupy grzybowej ale w nieco odmienionej wersji :)
Składniki:
– 150 g prawdziwków mrożonych
– 100 g makaronu bucattini
– 500 ml wody
– 1 cebula
– 1 marchewka
– 1 pietruszka
– sól, pieprz
– 1 łyżka masła
– 2 łyżki śmietany kremowej 30%
– 3 gałązki rozmarynu
Składniki na 2 porcje.
W garnku rozpuszczamy masło i wrzucamy cebulę pokrojoną w kostkę. Gdy cebula się zeszkli dodajemy rozmrożone prawdziwki i podsmażamy ok. 10 minut. Dodajemy posiekane igły rozmarynu z 1 gałązki. Dolewamy wodę, dodajemy obrane i pocięte na grubsze słupki marchewkę i pietruszkę, przyprawiamy i wrzucamy drugą całą gałązkę rozmarynu. Gotujemy aż grzyby będą miękkie. Gdy zupę mamy gotową to wyciągamy gałązkę rozmarynu, kilka kawałków grzybów aby potem dodać na wierzch i całość miksujemy za pomocą blendera. Do kremu dodajemy zahartowaną kremem śmietanę (do śmietany dajemy kilka łyżek kremu grzybowego i mieszamy).
W międzyczasie gotujemy makaron al dente w osolonej wodzie. Odcedzamy makaron, przelewamy go chłodną przegotowaną wodą i pozostawiamy do wystygnięcia. Bierzemy papier do pieczenia, smarujemy go oliwą i układamy na nim plecionkę z makaronu, a końcówki zawiązujemy. Aby czips nam się za bardzo nie przypalił możemy lekko posmarować go oliwą. Na wierzch kładziemy gałązkę rozmarynu i wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 160 stopni z termoobiegiem na ok. 20-30 minut (czips pod palcami powinien być twardawy).
Na talerz nalewamy krem, dajemy kawałki grzybów i naszego makaronowego czipsa.
Smacznego :)