- Kasza gryczana z zielonymi warzywami (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - Marzec 20, 2020
- Gulasz warzywny z soczewicą (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - Marzec 9, 2020
- Kalafior z dynią i cukinią w sosie pomidorowym (post Dąbrowskiej) - Luty 25, 2020
Dziś mamy dla Was coś w sam raz na niedzielny obiad czyli kotlety mielone :) Soczyste, chrupiące i pachnące, których żaden mięsożerca nie odmówi :)
Składniki na kotlety mielone:
– 450 g mięsa mielonego wieprzowego
– 1 cebula
– 1 jajko
– pół bułki kajzerki
– 1/2 szklanki mleka
– sól, pieprz
– bułka tarta do obtoczenia
– olej do smażenia.
Składniki na 5 sztuk większych kotletów.
Najpierw bułkę zalewamy mlekiem, czekamy jak dobrze namoknie i następnie odsączamy z nadmiaru mleka. Bułkę wrzucamy do miski razem z mięsem i mieszamy. Dodajemy jajko, sól, pieprz oraz drobno posiekaną cebulę. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Formujemy kotlety i obtaczamy je w bułce tartej, a następnie smażymy na oleju na rumiany kolor.
Kotlety mielone możemy podać z gotowanymi ziemniakami i domowymi buraczkami:)
Smacznego :)