- Zupa rydzowa - listopad 21, 2023
- Kasza gryczana z zielonymi warzywami (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 20, 2023
- Gulasz warzywny z soczewicą (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 9, 2023
Dzisiaj mamy dla Was coś pysznego i jak zwykle bezglutenowego czyli bezmięsne kotleciki warzywne z kaszą gryczaną :)
Składniki na kotleciki:
– 100 g kaszy gryczanej
– 150 g różyczek brokuła
– 1 marchewka
– 1 duża szalotka
– 1/2 pęczka szczypiorku
– 1 jajko
– 1 łyżka masła
– 1 łyżka mielonego siemienia lnianego
– sól
– pieprz
Dodatkowo:
– olej do smażenia
– mąka ryżowa do obtoczenia
Składniki na 6 sztuk.
Brokuł oraz kaszę gryczaną gotujemy osobno w garnkach w osolonej wodzie. Po ugotowaniu lekko studzimy. Połowę kaszy wrzucamy do miski z brokułem a druga połowę delikatnie blendujemy, a potem dodajemy do kaszy z brokułem.
W rondelku rozpuszczamy masło i podsmażamy drobno pokrojoną szalotkę. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy do szalotki i chwilkę podsmażamy żeby marchewka trochę zmiękła.
Szalotkę z marchewką wrzucamy do kaszy i mieszamy. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy pokrojony szczypiorek, jajko, siemię lniane i mieszamy.
Gotową masę dzielimy na części i formujemy kotleciki, obtaczamy w mące ryżowej i smażymy na dobrze rozgrzanym oleju aż będą rumiane.
Smacznego :)
najlepsze kotlety na świecie :D
Kuszące, chyba zrobię:)
Super przepis!
Dzięki :) Też go bardzo lubimy :)