- Targi Gluten Free Expo - czerwiec 19, 2018
- Gryczanka z kapustą i grzybami czyli inna odsłona łazanek - grudzień 15, 2017
- Bezglutenowe tiramisu z malinami - listopad 27, 2017
Dzisiaj czeka nas mały romansik – taki z gotowaniem, w którym do wygrania będzie ostatnio opisywana książeczka “Romans z gotowaniem” autorstwa Patrycji Chmiel.
Co trzeba zrobić aby wziąć udział w konkursie?
1. Tradycyjnie przesyłacie nam jeden przepis z jednym zdjęciem – nie linki do przepisów! Tematem jest danie/potrawa/deser, które chcielibyście podać na romantyczny wieczór we dwoje :) Ważne: wysyłacie zdjęcie zrobione przez Was, a nie „zapożyczone” z netu ;)
2. Wasze potrawy mogą być wytrawne lub słodkie – wybór pozostawiamy Wam :) Mała uwaga: przy wyborze zwycięzcy kierujemy się nie tylko wyglądem tego co przygotujecie, ale przede wszystkim bierzemy pod uwagę fakt czy taką potrawę chcielibyśmy sami zjeść :)
3. Na Wasze zgłoszenia czekamy pod mailem: KONKURS@KuchenneWariacje.pl do 21 sierpnia 2016 r. do północy.
4. Do 24 sierpnia 2016 r. w niniejszym wpisie poinformujemy do kogo powędruje książka :)
5. Wygraną jest jedna książka “Romans z gotowaniem” autorstwa Patrycji Chmiel.
6. Prosimy aby jak poprzednim tak i tym razem przesyłać po jednej propozycji :)
7. Nie oceniamy zdjęć niemniej im bardziej będzie ono apetyczne tym lepiej bo w końcu najpierw jemy oczami – tylko żeby to były zdjęcia przesłanej potrawy bo już się nam zdarzyło, że przepis nijak nie pasuje do tego co na zdjęciu i choć zdjęcie byłoby fajne to z góry nie bierzemy takich przepisów pod uwagę ;)
8. Wysyłka książki tylko na terenie Polski
Miłej zabawy ;)
Wasze propozycje:
01. Roladka drobiowa z pieczarkami – anonim
! Przepisu niestety brak w mailu tak więc nie braliśmy tego zgłoszenia pod uwagę.
02. CIASTO PODWÓJNIE CZEKOLADOWE “Ptasie Radio” – Anula W.
Składniki – ciasto:
1 i 3/4 szklanki mąki tortowej
1 i 1/2 szklanki cukru
3/4 szklanki kakao do wypieków
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
1 szklanka maślanki
1/2 szklanki oleju
2 jaja
1 łyżeczka aromatu waniliowego
1 szklanka świeżo zaparzonej gorącej kawy rozpuszczalnej
Składniki na krem:
230 g gorzkiej czekolady
2 łyżki kakao
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej (granulki)
5 łyżek wody
2 łyżki wódki
2 jaja
1-2 łyżki cukru
szczypta soli
1 szklanka śmietany kremówki 36%
lukier plastyczny – można użyć gotowego, ja robię własny
cukrowe śnieżynki lub inne wybrane ozdoby :)
Przygotowanie:
Zaczynamy od połączenia suchych składników na ciasto – mąki, cukru, kakao, sody, proszku i soli.
W drugim naczyniu łączymy składniki mokre – maślankę, olej, jaja i aromat waniliowy (kawa na razie stoi obok). Mieszamy mikserem, a następnie dosypujemy, stale miksując na wolnych obrotach, wymieszane składniki suche. Na końcu dodajemy gorącą kawę. I mieszamy. :-)
Masę pieczemy w dwóch tortownicach średniej wielkości przez około 35-40 minut w temperaturze ok. 180 stopni Celsjusza. Wskaźnikiem wypieczenia będzie suchy patyczek – choć samo ciasto pozostaje po upieczeniu dość wilgotne (a to oznacza, że w wersji sauté – bez kremu – też znakomicie by sobie poradziło).
Krem przygotowujemy równie łatwo. Czekoladę, kakao, kawę, wodę i wódkę (uwaga, mylenie tych dwóch substancji miewa groźne skutki!) umieszczamy w garnuszku i podgrzewamy w kąpieli wodnej, aż wszystko się roztopi.
Jaja rozbijamy, oddzielając białka od żółtek.
Cukier dzielimy na dwie równe części. Połowę miksujemy z żółtkami na puch, a następnie łączymy z masą czekoladową, delikatnie mieszając.
Ubijamy białka na sztywno, dosypując na końcu cukier. Następnie – równie delikatnie – łączymy je z masą czekoladową.
Na koniec – jeszcze tylko szybkie ubicie śmietany na sztywno (byle nie ubijać zbyt długo, bo może się zwarzyć). Tak, śmietana też ostatecznie ląduje w masie czekoladowej. Mieszamy ją do całkowitego połączenia składników, a następnie powstały w ten sposób krem schładzamy lekko, by stężał.
Blaty ciasta przekładamy kremem. I… tak by już mogło zostać, chyba że chcemy osiągnąć tak zwany efekt specjalny. Wtedy wystarczy z ciasta wyciąć dowolny kształt – np. bardzo adekwatne do okoliczności kalendarzowych serducha, przełożyć tak wycięte elementy kremem i ozdobić, jak tylko się chce.
03. Grillowany łosoś w lubczyku z talarkami ziemniaczanymi – Wioleta Sz.
Bardzo zdrowy i lekki obiad lub romantyczna kolacja we dwoje. Danie dzięki lubczykowi zyskuje bardzo wyrazistego smaku i działa jak afrodyzjak.
Składniki:
350 g dzikiego łososia
Sól
Pieprz
2 plastry cytryny
2 łyżeczki suszonego lubczyku
5 ziemniaków
Sól morska z młynka
Oliwa z oliwek
Różyczki brokuła
Łososia dzielimy na dwa kawałki. Doprawiamy go solą, pieprzem oraz łyżeczką suszonego lubczyku. Na wierzchu układamy po plasterku cytryny. Odstawiamy do lodówki na 30 minut. Grillujemy na patelni ok. 5 minut z każdej strony. Ziemniaki obieramy i kroimy na plasterki. Obtaczamy je w lubczyku, solimy delikatnie solą z młynka. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skrapiamy oliwą z oliwek. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200*C przez 10 minut. Ziemniaczki muszą być miękkie i chrupiące. Danie podajemy z ugotowanym brokułem.
04. Słodka tarta Niebo – Adriana G.
Krem: 500ml śmietany 36% kremówki, 250 serka mascarpone (1 opakowanie), 3 łyżki cukru pudru (czasami dodaję sok z połowy cytryny). Całość zmiksować i wstawić na 1 godzinę do lodówki.
Ciasto na tarte podpiec w piekarniku (góra-dół) 200C, 20 minut, schłodzić. Na wierzch wyłożyć krem i obsypać sezonowymi owocami:)
05. Risotto z krewetkami i pomidorkami koktajlowymi – Elżbieta P.
Składniki;
06. Migdałowe ciasteczka z lukrem -Monika B.
07. BOGRACZ – Anna G.
Składniki:
08. Czekoladowe wieżyczki z mascarpone i czerwona porzeczką – Justyna D.
Ciekawy deser składający się z 3 cieniutkich płatków białej czekolady z delikatnym i puszystym za sprawą ubitego białka kremem na bazie serka mascarpone. Całość udekorowana czerwoną porzeczką i uwieńczona motylkiem z ciemnej gorzkiej czekolady. Na romantyczny wieczór doskonałe! :)
Składniki: (na 4 wieżyczki)
200 g białej czekolady
150 g serka mascarpone
1 łyżka cukru pudru
1 płaska łyżeczka żelatyny+ 2 łyżki zimnej wody
1 białko małego jajka (jajko należy wcześniej sparzyć wrzątkiem)
100 g czerwonej porzeczki
50 g gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Gdy lekko przestygnie, ale nadal będzie płynna, rozsmarować ją łyżeczką na folii spożywczej tworząc 12 kół o średnicy ok. 8 cm. Najlepiej posłużyć się specjalnymi obręczami lub wcześniej wyciąć z kartki papieru pomocnicze kółka i podłożyć je pod folię. Powinniśmy otrzymać 12 identycznych kół o średnicy 8 cm.
Czekoladowe koła schłodzić w lodówce do całkowitego zastygnięcia białej czekolady.
Krem: Serek mascarpone wymieszać z cukrem pudrem. W małym garnuszku zagotować troszkę czerwonej porzeczki, by puściła sok. 1-2 łyżki przestudzonego soku dodać do mascarpone i wymieszać, by serek delikatnie zabarwił się na różowo.
Żelatynę zalać 2 łyżkami zimnej wody, wymieszać. Następnie podgrzać ją przez kilka sekund w mikrofalówce lub na małym ogniu, aż całkowicie się rozpuści. Odstawić na bok na 1-2 minutki.
Do letniej żelatyny dodać 1-2 łyżeczki serka mascarpone i wymieszać. Następnie całą żelatynę wlać do serka i krótko zmiksować do połączenia składników.
Białko sparzonego wcześniej małego jajka ubić na sztywną pianę. Gdy piana będzie śnieżnobiała i lśniąca delikatnie wmieszać ją do mascarpone z żelatyną. Masę schłodzić w lodówce kilka minut, aż zgęstnieje.
W międzyczasie przygotować motyla z gorzkiej czekolady: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić. Letnią przełożyć do tutki z papieru do pieczenia, odciąć róg i na przygotowany kawałek papieru do pieczenia narysować 4 motyle. Polecam wcześniej przygotować sobie szablony naszych motylków. Można naszkicować je na papierze do pieczenia, pamiętając, by przy malowaniu czekoladą odwrócić papier na drugą stronę, by czekolada nie zetknęła się ze szkicem. Najlepiej każdy szablon naszkicować na osobnym kawałku papieru.
Namalowane motylki umieścić w lodówce, podważając ich skrzydła, kładąc pod papier co tylko mamy pod ręką- u mnie dwa kieliszki do wódki. Chodzi o to, by po zastygnięciu czekolady, skrzydła motylków były ładnie uniesione, a nie tworzyły powierzchni płaskiej :)
Gdy lekko różowa masa zgęstnieje przełożyć ją do szprycy cukierniczej z okrągłą końcówką.
Czekoladowe koła delikatnie oderwać od foli spożywczej.
Składanie: Na kółko wycisnąć trochę masy. Na masie poukładać czerwone porzeczki. Przykryć drugim czekoladowym kółkiem i ponownie wycisnąć troszkę masy, poukładać porzeczki i przykryć ostatnim kółkiem z białej czekolady. Na wierzch wieżyczki po raz ostatni nałożyć różową masę. Deser na około udekorować porzeczkami, a na środku umieścić czekoladowego motyla. W ten sam sposób przygotować resztę wieżyczek.
Gotowe deserki schłodzić 30 minut w lodówce. Spożyć tego samego dnia. Smacznego!
09. Ramki z ciasta francuskiego – Aleksandra S.
Składniki:
Ciasto francuskie, 200g
Pierś z kurczaka, Jedna
Pomidorki koktajlowe , 125g
Niebieski ser pleśniowy, 100g
Suszone pomidory, 100g
Czosnek, 2 ząbki
Żółtko , 1 duże
Zioła prowansalskie, 2 łyżki
Oliwa, 1 łyżka
Sól, pieprz, Do smaku
Pokroić pierś z kurczaka w krótkie paski, przyprawić solą, pieprzem i odrobiną ziół prowansalskich(resztę zostawić na posypanie przed pieczeniem). Pokroić drobno czosnek i suszone pomidory w plastry. Rozgrzać na patelni oliwę i usmażyć pierś z kurczaka, dodając czosnek i suszone pomidory. Wystudzić całość, pozbywając się nadmiaru tłuszczu(kładąc na ręcznik papierowy). Z ciasta francuskiego wykroić prostokąty(rozmiar według apetytu) i cienkie paseczki. Położyć je na papierze do pieczenia. Ułożyć paseczki na bokach prostokątów i posmarować je roztrzepanym żółtkiem. Wypełnić środek ciasta
francuskiego ostudzonym kurczakiem, pokrojonym serem pleśniowym i połówkami pomidorków, posypać ziołami prowansalskimi. Piec w nagrzanym
piekarniku(180 stopni) aż do nabrania przez ciasto złocistego koloru.
Polecam podawać ze świeżą sałatą i winem.
Rozwiązanie konkursu
Z przesłanych propozycji wybraliśmy coś na słodko co myślimy, że całkiem nieźle się sprawdzi na romantyczną wieczór we dwoje :) To podwójnie czekoladowe ciasto “Ptasie Radio” przygotowane przez Anula W. – jak wiadomo… czekolada to idealny afrodyzjak ;) Gratulujemy i czekamy na dane do przesyłki :)
A już w weekend kolejny konkurs książkowy – oczywiście zapraszamy do zabawy :)