- Targi Gluten Free Expo - czerwiec 19, 2018
- Gryczanka z kapustą i grzybami czyli inna odsłona łazanek - grudzień 15, 2017
- Bezglutenowe tiramisu z malinami - listopad 27, 2017
W zeszłym tygodniu mieliście okazję przeczytać kilka słów na temat książki “Moja kuchnia bez glutenu” autorki Coralie Ferreira, a dzisiaj mamy dla Was książkowy konkurs, gdzie jak się Wam uda to zgarniecie taką książkę aby mogła urozmaicić Waszą prywatną bibliotekę :) Przy okazji dodamy, że tym razem mamy dla Was dwie sztuki więc szansa jest większa :)
No więc co trzeba zrobić aby wziąć udział w konkursie i wygrać taką książkę? 1. Jak zwykle przesyłacie nam jeden przepis z jednym zdjęciem – nie linki do przepisów! Tematem jest bezglutenowe danie/potrawa/deser :) Ważne: wysyłacie zdjęcie zrobione przez Was, a nie „zapożyczone” z netu ;)
2. Wasze potrawy mogą być wytrawne lub słodkie – wybór pozostawiamy Wam :) Mała uwaga: przy wyborze zwycięzcy kierujemy się nie tylko wyglądem tego co przygotujecie, ale przede wszystkim bierzemy pod uwagę fakt czy taką potrawę chcielibyśmy sami zjeść :)
3. Na Wasze zgłoszenia czekamy pod mailem: KONKURS@KuchenneWariacje.pl do 6 listopada 2016 r. do północy.
4. Do 9 listopada 2016 r. w niniejszym wpisie poinformujemy do kogo powędruje książka :)
5. Wygraną są dwie książki (po jednej dla dwóch laureatów) “Moja kuchnia bez glutenu” Coralie Ferreira.
6. Prosimy aby jak poprzednim tak i tym razem przesyłać po jednej propozycji :)
7. Nie oceniamy zdjęć niemniej im bardziej będzie ono apetyczne tym lepiej bo w końcu najpierw jemy oczami – tylko żeby to były zdjęcia przesłanej potrawy bo już się nam zdarzyło, że przepis nijak nie pasuje do tego co na zdjęciu i choć zdjęcie byłoby fajne to z góry nie bierzemy takich przepisów pod uwagę ;)
8. Wysyłka książki tylko na terenie Polski. Miłej zabawy ;)
Wasze propozycje
1. Bezglutenowy krem z cukinii z makaronem z warzyw i pestkami dyni – Joanna U.
Składniki: (ilość składników można lekko zmodyfikować):
– 2 średniej wielkości cukinie
– 1 mała pietruszka
– 1/2 małego selera
– kawałek białej części pora
– 2 marchewki
– 1 mała cebula
– 2 ząbki czosnku
– puszka mleka kokosowego
– garść pestek słonecznika
– olej kokosowy
– przyprawy: sól, pieprz cayenne, czosnek niedźwiedzi, curry.
Makaron z warzyw: Przy pomocy obieraczki do warzyw z cukinii oraz marchewki przygotowujemy makaron spaghetti (pozostają część marchewki oraz cukinii używamy do kremu – uważam, że w kuchni nic nie może się zmarnować!). Pod koniec gotowania kremu warzywa podsmażamy na oleju kokosowym, przyprawiając je lekko solą i pieprzem.
Krem z cukinii: Na oleju smażymy posiekaną w kostkę cebulę oraz zmiażdżony czosnek, po chwili dodajemy pokrojone na mniejsze części warzywa: cukinie (pestki z cukinii należy wydrążyć), pietruszkę, seler, por, marchewkę. Wszystko chwilę podsmażamy po czym zalewamy warzywa mlekiem kokosowym i gotujemy je do momentu, aż będą miękkie. Pod koniec gotowania dodajemy przyprawy: sól, pieprz cayenne, czosnek niedźwiedzi oraz trochę curry.
Następnie całą pięknie pachnącą zawartość garnka blendujemy na gładką masę. Do głębokiej miski/ talerza nalewamy krem z cukinii, na niego nakładamy makaron z warzyw i posypujemy całość podpieczonymi na suchej patelni pestkami słonecznika.
2. Sałatka z kaszy gryczanej – anonim
4 buraki
2 łyzki miodu
2 łyzki octu balsamicznego
2 łyzki oliwy+dodatkowo
1-2 łyzki sosu sojowego
2 łyzki wina czerwonego
skórka z 1/2 cytryny
200g sera feta
2 szalotki
tymianek świeży do smaku
1 ząbek+1 czosnku
1 mała chilli
300g kaszy-gryczanej
mix nasion z czarnuszką
pasta tahini do polania
4 łyżki masła orzechowego
Buraczki zawijamy w folię aluminiową, polewamy oliwą i pieczemy do miękkości w 220st. Następnie obieramy i kroimy. Ocet balsamiczny. miód, sos sojowy, chili posiekane drobno, wino, oliwę, start ząbek czosnku i skórkę z cytryny mieszamy, wrzucamy do marynaty pokrojonego w kostkę buraka. Na patelni rozgrzewamy oliwę i ew. masło wrzucamy posiekany czosnek i szalotki, tymianek świeży dodajemy kasze i chwilę smażymy, zalewamy wodą dodajemy masło orzechowe-2 łyzki i gotujemy do miękkości. Studzimy i mieszamy z buraczkami z marynatą. Podprażamy pestki na suchej patelni. Przekładamy sałatkę do misek, posypujemy fetą, pestkami i polewamy tahiną i skrapiamy oliwą i dokładamy po trochu masła orzechowego
3. Tosty z cukinii – Aleksandra K.
Cukinię obrać i pokroić na grube plastry, ułożyć na niej żółty ser i ulubioną wędlinę. Posypać ziołami, zapiec i rozkoszować się smakiem :)
4. Krem z dyni – anonim
Składniki:
– 1kg dyni
– 1/2 papryczka chilie
– 5 średnich ziemniaków
– pieprz
– sól
– jogurt naturalny
Przygotowanie:
Dynie kroimy w kawałki i wkładamy do piekarnika, rozgrzanego do 200st. Pieczemy aż nabierze złocisty kolor i będzie miękka. To samo robimy z papryczką chilie. Pieczemy razem z dynią. Posypujemy wszystko solą i pieprzem.
W garnku gotujemy zmieniaki. Wodę do nich doprawiamy solą i pieprzem.
Nie odcedzamy ziemniaków po ugotowaniu. Zostawiamy wodę.
Wymujemy ziemniaki, blenderujemy je. Obieramy dynie ze skórki i blenderujemy. To samo z papryczką. Obieramy ze skórki i nasion, blenderujemy.
Łaczymy wszystko razem. Gdy będzie zbyt gęste dodajemy wody od ziemniaków. (Przyprawiamy solą i pieprzem według uznania). Gotujemy ok. 10 min.
Można podawać z jogurtem naturalnym i pietruszką.
5. BABECZKI DYNIOWO-CUKINIOWE Z KREMEM Z MLEKA KOKOSOWEGO – Żaneta B.
ciasto:
- dynia – 250 g
- cukinia – 150 g
- mąka ryżowa – 250 g
- jogurt naturalny 2,5% – 200 g
- płatki migdałowe -10 g
- ksylitol – 55 g /4 łyżki/
- cynamon – 4 g /1 łyżeczka/
- bezglutenowy proszek do pieczenia -4 g /1 łyżeczka/
- kardamon- 2 g /0,5 łyżeczki/
- olej z orzechów ziemnych – 30 ml /2 łyżki/
- jajka -2 szt
krem:
- zimne mleko kokosowe (część stała) – 300 g
- ksylitol 14 g /1 łyżka/
- gorzka czekolada min. 80% kakao -20 g
Sposób przyrządzenia:
Dynię i cukinię myję, obieram i ścieram na tarce o grubych oczkach. W misce mieszam wszystkie suche składniki (mąkę, płatki, ksylitol, cynamon, kardamon, proszek do pieczenia) i dodaję starte warzywa. Wbijam jajka, dolewam olej z orzeszków ziemnych (1,5 łyżki) i wszystko dokładnie mieszam. Formy babeczek delikatnie smaruje pozostałym olejem i posypuje delikatnie mąką.
Do rozgrzanego pieca do 220 stopni wsadzam babeczki i pozostawiam je na około 20 minut. Na ostatnie kilka minut (4-5 minut) zmniejszam temperaturę do 200 stopni i włączam termoobieg aby babeczki ładnie się zarumieniły.
Pozostawiam babeczki do wystygnięcia.
Przystępuje do robienia kremu. Zimną stałą część mleczka kokosowego przekładam do robota kuchennego i ubijam śmietanę. Gdy śmietana jest już ubijam dodaję łyżkę ksylitolu i wszystkie dokładnie mieszam. Przekładam gotowy krem do rękawa cukierniczego, a następnie dekoruję babeczki. Gorzką czekoladę kroję na małe kawałeczki i kładę na ułożonym kremie.
6. Bezglutenowy chlebek – Justyna D.
Składniki: (na keksówkę o wymiarach 20×10 cm)
400 g mąki bezglutenowej Mix B Schar lub dowolnej mieszanki mąk bezglutenowych, np. gryczanej, kukurydzianej, ryżowej, ziemniaczanej itp.
50 g ziaren słonecznika
50 g siemienia lnianego
50 g sezamu
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka miodu
30 g świeżych drożdży
450-500 ml letniej wody
Przygotowanie:
Drożdże rozpuścić w kilku łyżkach letniej wody. Po 10 minutach dodać do nich pozostałe składniki i wszystko dobrze wymieszać łyżką (nie trzeba wyrabiać). W razie potrzeby dolać odrobinę wody lub dosypać mąki. Każda mąka inaczej chłonie wodę, jedna potrzebuję jej więcej, druga mniej. Odstawić na 40-60 minut do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto przemieszać łyżką i przełożyć do keksówki o wymiarach 20×10 cm wysmarowanej masłem. Odstawić na 30 minut.
Pod koniec tego czasu rozgrzać piekarnik do 200 st.C. Chlebek piec przez ok. 40-50 minut.
Upieczony wyjąć i przenieść na kratkę do studzenia.
7. Sernik fit bez sera – Anna G.
Ciasto:
- 2 szkl. mąki kukurydzianej
- 5 żółtek
- 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
- 1/2 szkl. mleka
- 2 łyżki skrobi kukurydzianej
- 2 łyżki ksylitolu
Masa:
- 500 g jogurtu naturalnego
- 5 białek
- 1 budyń waniliowy/śmietankowy bezglutenowy
- 3 łyżki wiórek kokosowych
- 2 łyżki ksylitolu
Dodatkowo:
- 2 jabłka
Wykonanie:
Do miski przesiewamy wszystkie sypkie składniki, dodajemy mokre i zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto dzielimy na 2 części. Gdyby ciasto było za klejące podsypujemy je odrobiną mąki kukurydzianej.
Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę, następnie przesiewamy budyń, słodzik i delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy jogurt, ewentualnie wiórki kokosowe i krótko mieszamy.
Tortownicę/formę wykładamy papierem do pieczenia. Do formy wykładamy 1 część ciasta, układamy owoce, a na nie wykładamy masę jogurtową. Na wierzch kruszymy/rwiemy drugą część ciasta. Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 C piekarnika i pieczemy ok. 45 min.
8.Dyniowy pudding – Elżbieta P.
1 szkl. musu z dyni
pół puszki mleka kokosowego ( ok 200 ml)
2 jajka
3/4 szkl. brązowego cukru
3 łyżki stopionego masła
1 łyżeczka cynamonu
szczypta soliDodatkowo;
masło do wysmarowania foremek
łyżka wiórków kokosowych
3 łyżki jogurtu naturalnego
Przygotowanie;
Dynię kroimy na mniejsze kawałki, usuwamy pestki. Układamy na blaszce i pieczemy w piekarniku około godziny. Nastepnie obieramy i blendujemy na gładki mus. W misce mieszamy mleko kokosowe z jajkami i cukrem. Dolewamy ostudzone masło i na końcu dokładamy dynie i przyprawy. Wszystkie składniki ze sobą dokładnie zmiksować i przelać do natłuszczonych foremek. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C i piec około 40 min. aż pudding będzie ścięty. Po tym czasie ostudzić a następnie włożyć do lodówki aby się sciął. Podawać z kleksem jogurtu naturalnego, posypać wiórkami kokosowymi wcześniej uprażonymi na suchej patelni.
9. Placuszki kasztanowe – Roksana Z.
szklanka mąki kasztanowej
1 płaska łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
3/4 szklanki mleka (u mnie ryżowe)
1/2 łyżeczki soli
ekstrakt waniliowy lub wanilia
Mąkę kasztanową przesiać razem z proszkiem do pieczenia i solą. Do mąki dodać mleko i wanilię. Całość wymieszać za pomocą trzepaczki. Patelnię o nieprzywieralnym dnie rozgrzać i smażyć niewielkie placuszki.
Podawać z domowymi powidłami (u mnie brzoskwiniowe) i bitą śmietaną. Całość można oprószyć cynamonem. Smacznego!
10. Brownie z cukinii,wegańskie bez glutenu – anonim
3/4 szklanki oleju kokosowego
1/2-1 cukinia (po starciu powinno być 2 szklanki)
1 1/2 szklanki cukru kokosowego
kilka kropel ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka soli morskiej
1/2 szklanki kakao
1 3/4 szklanki mąki jaglanej
Piekarnik nastaw na 175 C. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
Rozwiązanie konkursu :)
Dziękujemy Wam bardzo za wszystkie przesłane propozycje na konkurs. Książki wygrywają:
– Żaneta B – babeczki dyniowo-cukiniowe z kremem z mleka kokosowego
– Anna G – sernik fit bez sera – Anna G.
Gratulujemy i czekamy na dane do przesyłki :)