- Zupa rydzowa - listopad 21, 2023
- Kasza gryczana z zielonymi warzywami (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 20, 2023
- Gulasz warzywny z soczewicą (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 9, 2023
Bardzo nas ucieszyło kiedy książka „Moja kuchnia bez glutenu” autorki Coralie Ferreira trafiła w nasze ręce, tym bardziej, że od pewnego czasu sami jesteśmy na diecie bezglutenowej. Często słyszymy, że dieta bezglutenowa to moda jednak nie każdy wie, że dużo osób przechodzi na nią ze względów zdrowotnych jak my.
W książce znajdziemy przepisy na podstawowe ciasta, które są odzwierciedleniem tradycyjnych ciast wykonanych na mąkach zawierających gluten. Dzięki temu będąc na diecie bezglutenowej możemy dalej jeść słodkości i ulubione potrawy w nieco odmienionej wersji.
Autorka opisuje w książce czym jest gluten, dlaczego powinno się go unikać i dlaczego ludzie z powodów zdrowotnych przechodzący na dietę bez glutenu. Coralie przedstawia czarną listę zbóż oraz produktów zawierających gluten. Pisze także, że nie powinniśmy się skupiać na tym co nas ogranicza w jedzeniu lecz na tym co można zjeść dobrego, co kupić i co wykorzystać w naszej codziennej kuchni. Autorka przedstawia nam szereg mąk bezglutenowych, spulchniaczy niezbędnych do wypiekania pieczywa i ciast, zbóż, makaronów i roślin strączkowych możliwych do wykorzystania w naszej kuchni.
W dalszej części książki poznajemy jak przygotować mieszanki mączne podstawowe oraz smakowe, które można używać do wszystkich wypieków. Dostajemy gotowe przepisy na ciasto na tartę słodką i wytrawną, pizzę, placki, naleśniki, drożdżowe słodkie i wytrawne, na makaron, biszkopt, kocie języczki oraz ciasto parzone.
Książka jest ładnie wydana, ze starannie dopasowanymi zdjęciami do potraw co zachęca do skorzystania z przepisów.
W niniejszej propozycji znajdziemy kilkadziesiąt zróżnicowanych przepisów na dania bez glutenu, które podzielone są na 3 rozdziały:
- Pieczywo i śniadania
- Zakąski, przystawki i dania główne
- Desery
W rozdziale „Pieczywo i śniadania” znajdziemy kilka przepisów na smakowite chleby, słodkie bułeczki, muffinki, cynamonowe roladki czy granolę z owocami.
Kolejny rozdział „Zakąski, przystawki i dania główne” zawiera sporo prostych, różnorodnych i smacznych przepisów: bliny z ziołami i twarogiem, wiosenne roladki, krakersy z ziarnami, zerowe ptysie, kukurydziane nachosy i dipy do nich, greckie placki z ciecierzycy, pizza, ciasto kukurydziane z gorgonzolą i karczochami, sałatka, kurczak z komosą ryżową, warzywa faszerowane kuskusem, risotto ze szparagami, burgery z bekonem czy placki z płatków ryżowych.
I w końcu mamy coś dla łasuchów – rozdział „Desery”, a w nim takie pyszności: ciasteczka z gorzką czekoladą i orzechami laskowymi, magdalenki cytrynowo-waniliowe, ciasto marchwiowe, ciasto z polentą, owoce pod kruszonką, chleb pistacjowo-bananowy, rolada waniliowa z malinami, brownie czekoladowe, tartaletki cytrynowe z bezą, pavlova z marakują, sernik, ptysie z kremem i inne słodkości.
Dzięki tej książce możemy przybliżyć sobie temat glutenu, co można jeść, a czego należy unikać. Książkę polecamy każdemu kto jest na takiej diecie ale i tym co chcieliby poznać nowe smaki. Jedynym minusem tej książki jest brak podanych wielkości form przy wypiekach co nie da się ukryć, że jest bardzo ważne zwłaszcza dla osób nie będących cukiernikami czy piekarzami. Nie wiemy czy to niedopatrzenie autorki czy też błąd przy przekładzie książki na polską wersję.
W tej książce jest wiele przepisów bezglutenowych które z pewnością wypróbujemy jednak tym razem wybór trafił na bezglutenowy chleb korzenny, którego opis przedstawimy już wkrótce :)
Tytuł: „Moja kuchnia bez glutenu”
Autor: Coralie Ferreira
Wydawnictwo: Wydawnictwo Buchmann
Ilość stron: 140
Cena: 49,99 zł.
Oprawa: twarda
Format: 275 x 220 mm
2 thoughts on “Recenzja książki: Moja kuchnia bez glutenu”