Dzisiaj mamy dla Was pyszne bezglutenowe bułeczki serowe, które posmakują każdemu. U nas znikają od razu jak są jeszcze ciepłe :)
Składniki na bułeczki serowe:
– 130 g mąki z tapioki
– 40 g sera żółtego piwnego (może by np. parmezan)
– 100 ml mleka
– 50 ml oleju
– 1 jajko
– 1/2 łyżeczki soli
– 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
Składniki na 7-8 sztuk.
Ciasto na bułeczki robi się jak ciasto parzone. Mleko z olejem wlewamy do garnka, dodajemy sól i stawiamy na gaz. Cały czas mieszając doprowadzamy do wrzenia. Garnek zdejmujemy z gazu, dodajemy mąkę z tapioki i mieszamy aż cała mąka wchłonie płyn. Ciasto będzie kleiste. Następnie ciasto miksujemy na małych obrotach na gładką masę dzięki czemu ciasto powinno się ochłodzić. Jajko przekładamy do miseczki i lekko go roztrzepujemy. Jajko dodajemy stopniowo do ciasta (kiedy ciasto będzie na tyle chłodne aby dotknąć je ręką) i miksujemy. Teraz dodajemy starty na tarce o małych oczkach ser piwny oraz paprykę wędzoną i miksujemy krótko, tylko do połączenia składników.
Gotowe ciasto wykładamy po łyżce na papier do pieczenia lub do formy takiej jak np. do ciastek whoopie pie. Bułeczki wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 210 stopni i pieczemy ok. 20 minut.
Bułeczki najlepiej smakują świeże i jeszcze ciepłe :)
Smacznego :)
pycha !!
Dzien dobry! Super przepis, dziekuje! Tylko jedno pytanie: jesli nie mozemy jesc sera to czy w tym przepisise jest on konieczny? Czy, ewentualnie, moge dodac ser weganski?…
Dzień dobry. My nie robiliśmy tych bułeczek bez sera, ale myślę że można spróbować z serem wegańskim.
Dziekuje, dam znac!
Witam. CZy mąkę z tapioki mogę zastąpić inną mąką?
Witam. Można spróbować na ziemniaczanej