- Zupa rydzowa - listopad 21, 2023
- Kasza gryczana z zielonymi warzywami (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 20, 2023
- Gulasz warzywny z soczewicą (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 9, 2023
Dzisiaj mamy propozycję z książki Kingi Paruzel “Nie… zwykła kuchnia” tj. keks świąteczny :)
Składniki:
– 400 g suszonych owoców – rodzynki, żurawina, morele, daktyle, figi
– 135 g mielonych migdałów
– 70 g orzechów włoskich posiekanych
– 2 jajka
– 2 łyżki oleju
– 1 cytryna
– 1 pomarańcza
– 1 łyżeczka cynamonu
– szczypta soli
– 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
– szczypta gałki muszkatołowej
Polewa cytrynowa:
– 1/2 szklanki cukru pudru
– 1 łyża soku z cytryny
Najpierw wszystkie owoce suszone kroimy na drobniejsze kawałki i wrzucamy do miski. Następnie z pomarańczy wyciskamy sok i zalewamy nim owoce. Dodajemy ekstrakt z wanilii i na chwilę odstawiamy na bok. W między czasie migdały mieszamy z solą, cynamonem i gałką muszkatołową, a w osobnej miseczce roztrzepujemy jajka i dodajemy do nich skórkę startą z cytryny. Do suszonych owoców dodajemy olej, posiekane orzechy włoskie i razem mieszamy. Następnie dodajemy jajka i suche składniki (wymieszane migdały + przyprawy) i całość łączymy ze sobą. Wykładamy na tortownicę i wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 150 stopni. Pieczemy ok. 1 godziny. Po wbiciu patyczka w ciasto ma być on suchy.
Po ostudzeniu ciasta robimy lukier. Mieszamy cukier z sokiem z cytryny, wylewamy go na ciasto i posypujemy startą skórką z pomarańczy.
Smaczne i treściwe ciasto, którego słodycz owoców idealnie komponuje się z kwaśnością lukru cytrynowego :) Dodatkowo należy zaznaczyć, że w przepisie nie ma użytej mąki co powoduje że ciasto jest także dostępne dla osób na diecie bezglutenowej.
Smacznego :)
uwielbiam keks za to ile w nim jest bakalii! :)
A w tym jest więcej bakalii niż wszystkiego innego ;)
Jaki bogaty! Pycha :)