- Zupa rydzowa - listopad 21, 2023
- Kasza gryczana z zielonymi warzywami (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 20, 2023
- Gulasz warzywny z soczewicą (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 9, 2023
Sezon na szparagi jeszcze trwa, więc i w naszej kuchni pełno szparag. Postanowiliśmy się podzielić naszym kolejnym pysznym przepisem na szparagi – kaszę gryczaną ze szparagami i botwinką :) Na pewno Wam posmakuje :)
Składniki na kaszę gryczaną:
– 100 g białej kaszy gryczanej
– 250 g zielonych szparagów
– liście botwinki z 1 buraka
– łodyżki botwinki z 3 buraków
– 1 por
– 1 łyżka masła lub oliwy
– 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
– sól
– pieprz kolorowy
– 1/2 szklanki wody
Składniki na 2 porcje.
Na patelni rozgrzewamy masło lub oliwę i podsmażamy pora pokrojonego w krążki. Kaszę przepłukujemy pod wodą i dodajemy do pora. Doprawiamy i dolewamy wodę. Jak kasza jest na wpół miękka dodajemy pokrojone łodyżki botwinki. Po chwili dorzucamy szparagi pokrojone po skosie w małe kawałki. Na koniec dodajemy drobno pokrojone liście oraz główki szparagów.
Smacznego :)