Kasza gryczana ze szparagami i botwinką

Magda

Magda

Wytrawna część Kuchennych Wariacji ;) Specjalistka od dań makaronowych :) Kiedy nie bloguje to tańcuje podobnie jak jej słodka połówka w rytmach salsy czy bachaty :)
Magda

Latest posts by Magda (see all)

Sezon na szparagi jeszcze trwa, więc i w naszej kuchni pełno szparag. Postanowiliśmy się podzielić naszym kolejnym pysznym przepisem na szparagi – kaszę gryczaną ze szparagami i botwinką :) Na pewno Wam posmakuje :)

Kasza gryczana ze szparagami i botwinką - Kuchenne Wariacje, Sezonowo Bezglutenowo

Składniki na kaszę gryczaną:

– 100 g białej kaszy gryczanej
– 250 g zielonych szparagów
– liście botwinki z 1 buraka
– łodyżki botwinki z 3 buraków
– 1 por
– 1 łyżka masła lub oliwy
– 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
– sól
– pieprz kolorowy
– 1/2 szklanki wody

Składniki na 2 porcje.

Na patelni rozgrzewamy masło lub oliwę i podsmażamy pora pokrojonego w krążki. Kaszę przepłukujemy pod wodą i dodajemy do pora. Doprawiamy i dolewamy wodę. Jak kasza jest na wpół miękka dodajemy pokrojone łodyżki botwinki. Po chwili dorzucamy szparagi pokrojone po skosie w małe kawałki. Na koniec dodajemy drobno pokrojone liście oraz główki szparagów.

Smacznego :)

Kasza gryczana ze szparagami i botwinką - Kuchenne Wariacje, Sezonowo Bezglutenowo

Jeżli masz ochotę na 100 pysznych bezglutenowych przepisów na 4 pory roku nie publikowanych na Kuchennych Wariacjach to zrób sobie prezent i kup nasza ksiażkę :) Więcej szczegółów o niej możesz znaleźć na stronie www.Sezonowo bezglutenowo.pl :)

Jeżeli jesteście zainteresowani zakupem "Sezonowo Bezglutenowo" to możecie ją sobie sprawić za pośrednictwem księgarni online:

  1. Świat książki
  2. Empik
  3. Tania książka
lub stacjonarnie np. w Empiku :)

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *