Kasza gryczana ze szparagami i botwinką

Magda

Sezon na szparagi jeszcze trwa, więc i w naszej kuchni pełno szparag. Postanowiliśmy się podzielić naszym kolejnym pysznym przepisem na szparagi – kaszę gryczaną ze szparagami i botwinką :) Na pewno Wam posmakuje :)

Kasza gryczana ze szparagami i botwinką - Kuchenne Wariacje, Sezonowo Bezglutenowo

Składniki na kaszę gryczaną:

– 100 g białej kaszy gryczanej
– 250 g zielonych szparagów
– liście botwinki z 1 buraka
– łodyżki botwinki z 3 buraków
– 1 por
– 1 łyżka masła lub oliwy
– 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
– sól
– pieprz kolorowy
– 1/2 szklanki wody

Składniki na 2 porcje.

Na patelni rozgrzewamy masło lub oliwę i podsmażamy pora pokrojonego w krążki. Kaszę przepłukujemy pod wodą i dodajemy do pora. Doprawiamy i dolewamy wodę. Jak kasza jest na wpół miękka dodajemy pokrojone łodyżki botwinki. Po chwili dorzucamy szparagi pokrojone po skosie w małe kawałki. Na koniec dodajemy drobno pokrojone liście oraz główki szparagów.

Smacznego :)

Kasza gryczana ze szparagami i botwinką - Kuchenne Wariacje, Sezonowo Bezglutenowo

Jeżli masz ochotę na zestaw pysznych bezglutenowych świątecznych


E-book: Bezglutenowe potrawy świąteczne” width=
 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *