- Zupa rydzowa - listopad 21, 2023
- Kasza gryczana z zielonymi warzywami (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 20, 2023
- Gulasz warzywny z soczewicą (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 9, 2023
Jeżeli zastanawiacie się co dobrego można zrobić na obiad to polecamy Wam pyszną kaszę gryczaną z boczkiem, pieczarkami i fasolką szparagową :)
Dzięki mrożonym warzywom możemy się cieszyć ich smakiem i kolorami przez cały rok, a do tego dania z nimi przygotowujemy znacznie szybciej :)
Składniki na kaszę:
– 200 g wędzonego boczku
– 200 g brunatnych pieczarek
– 150 g mrożonej zielonej fasolki szparagowej Hortex
– 100 g kaszy gryczanej
– 1 cebula
– 1 łyżka masła
– woda
– kilka gałązek natki pietruszki
– sól
– pieprz
Składniki na 2 porcje.
W rondelku rozpuszczamy masło i podsmażamy cebulkę pokrojoną w piórka. Jak cebula lekko się zrumieni dodajemy boczek pokrojony w kostkę. Po 5 minutach dodajemy pieczarki pokrojone w większe kawałki. Całość przyprawiamy solą i pieprzem. Kaszę gryczaną przepłukujemy wodą i wrzucamy do pieczarek. W razie potrzeby dolewamy trochę wody, aby kasza się nie przypaliła. Jak kasza jest już miękka dodajemy fasolkę szparagową i posiekaną natkę pietruszki.
Smacznego :)