- Targi Gluten Free Expo - czerwiec 19, 2018
- Gryczanka z kapustą i grzybami czyli inna odsłona łazanek - grudzień 15, 2017
- Bezglutenowe tiramisu z malinami - listopad 27, 2017
I znów mamy kolejną propozycję dla łasuchów, którzy uwielbiają ciasto kruche :) To kakaowa tarta z karmelizowanymi gruszkami, cynamonem i kardamonem – do porannej kawki będzie jak znalazł :)
Składniki:
– 125g schłodzonego masła
– 225g mąki pszennej
– 65g cukru pudru
– 10g kakao
– 1 jajko
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 1/2 łyżeczki soli
– 80g powideł śliwkowych
– 40g orzechów włoskich
– 600g gruszek
– 80g cukru trzcinowego
– 1 pomarańcza
– 1 łyżeczka cynamonu
– 1/2 łyżeczki kardamonu
Forma do tarty 25 cm.
Zaczynamy od wyrobienia ciasta. Na stolnicę przesiewamy mąkę, cukier puder, kakao i proszek do pieczenia, dodajemy żółtko (białko zostawiamy do wykorzystania w późniejszym etapie), sól oraz posiekane zimne masło i zagniatamy ciasto aż uzyskamy jednolitą masę (w ten sam sposób możemy połączyć składniki w malakserze). Z ciasta formujemy kulę, którą spłaszczamy (żeby się lepiej ciasto schłodziło), zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut.
Kolejnym krokiem jest nasz “farsz” czyli gruszki :) Najpierw ścieramy skórkę z pomarańczy (po uprzednim wyszorowaniu) oraz wyciskamy sok. Następnie obieramy gruszki, kroimy na ósemki, a te ósemki jeszcze dzielimy na 2 części i wrzucamy do garnka dokładając cukier trzcinowy, cynamon i kardamon. Stawiamy na gazie i prażymy na dużym ogniu przez ok. 15 minut cały czas mieszając, aż gruszki nabiorą złotawego, szklistego koloru. Kiedy gruszki mamy gotowe, odstawiamy do wystudzenia, a w miedzy czasie siekamy drobno orzechy.
Ciasto wyciągamy z lodówki i dzielimy na dwie części – mniejszą i większą (55% / 45%). Większą część wkładamy pomiędzy 2 kawałki papieru do pieczenia, wałkujemy na koło wielkości dna formy i wyklejamy dno oraz boki formy. Powidła mieszamy łyżką na jednolitą masę i smarujemy spód ciasta. Następnie na powidła wykładamy uprażone gruszki i przykrywamy drugą częścią rozwałkowanego ciasta. Teraz ubijamy białko na sztywną pianę i smarujemy nim wierzch ciasta a następnie posypujemy ją posiekanymi orzechami, które lekko dociskamy.
Gotowe ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku do temperatury 150 stopni z termoobiegiem przez 40-45 minut. Wyciągamy, studzimy i możemy oddawać się słodkiej przyjemności :)
Super się prezentuje :)
Dziękujemy :)