- Targi Gluten Free Expo - czerwiec 19, 2018
- Gryczanka z kapustą i grzybami czyli inna odsłona łazanek - grudzień 15, 2017
- Bezglutenowe tiramisu z malinami - listopad 27, 2017
Uwielbiamy wykonywać słodkości z sezonowych produktów, dlatego i taki też jest nasz torcik, który idealnie komponuje się w jesienną aurę jednocześnie ją osładzając :) Będąc na diecie bezglutenowej do wykonania tego tortu użyliśmy mąk nie zawierających białek glutenowych niemniej bez problemu można go zrobić na zwykłej mące pszennej tortowej :)
Składniki na ciasto:
– 260 g czerwonego buraka
– 110 g mąki kukurydzianej
– 20 g mąki ryżowej
– 3 jajka
– 115 g cukru kryształ
– 30 ml oleju rzepakowego
– 50 g łuskanych orzechów włoskich
– 1/2 łyżeczki przyprawy korzennej
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na masę śmietanową:
– 350 g śmietanki tortowej 36%
– 100 g serka mascarpone
– 30 g cukru pudru
Składniki na żelkę:
– 2 średnie granaty
– 8 g żelatyny
– 2 łyżeczki kopiate cukru
– 1 łyżeczka soku z cytryny
– 100 ml wody
Składniki na chipsy buraczane:
– 1 średni burak
– cukier z prawdziwą wanilią do posypania
Forma tortownica 21 cm
Tort zaczynamy od przygotowania żelki. Granaty obieramy i nasiona z półtora granatu blendujemy, a z połowy zostawiamy do dekoracji.. Następnie przecieramy przez sitko żeby pozbyć się pestek. Do przecedzonego soku z granatów dodajemy sok z cytryny oraz cukier i mieszamy. Żelatynę zalewamy gorącą przegotowaną wodą i mieszamy aż się rozpuści. Następnie wlewamy do soku i mieszamy. Jeszcze płynną galaretkę wylewamy na tortownicę 18 cm wyłożoną folią spożywczą i wkładamy do lodówki pozostawiając na ok. 2-3 godziny aż stężeje.
Teraz zabieramy się za ciasto. Buraki myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach – lekko odciskamy z soku. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą jasną masę. Następnie dodajemy przesiane mąki wraz z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy szpatułką do momentu połączenia składników. Teraz dodajemy buraki oraz posiekane orzechy i mieszamy. Na koniec dodajemy stopniowo olej i wszystko razem mieszamy szpatułką na jednolitą masę.
Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej tłuszczem formy. Następnie wkładamy ją do nagrzanego piekarnika do temperatury 175 stopni (bez termoobiegu) i pieczemy 45 minut (do suchego patyczka).
Gdy ciasto nam się upiecze wyciągamy je do wystudzenia natomiast temperaturę piekarnika zmniejszamy do 100 stopni (z termoobiegiem) aby wysuszyć chipsy. Buraki kroimy na cienkie plasterki, posypujemy cukrem z prawdziwą wanilią i suszymy przez 1,5 godziny. Po tym czasie wyciągamy z piekarnika i studzimy.
Jak ciasto nam wystygnie robimy masę śmietanową. Śmietankę wraz z mascarpone ubijamy na sztywną masę. Na koniec dodajemy cukier i jeszcze moment mieszamy.
Teraz składamy tort. Ciasto przekrawamy na pół. Na pierwszy blat ciasta dajemy 1/3 masy śmietanowej, na masę kładziemy żelkę z granatu i pokrywamy 1/3 masy śmietanowej. Wyrównujemy i przykrywamy drugim blatem. Na wierzchu kładziemy resztę śmietany. Posypujemy wierzch pestkami granatu i dekorujemy wystudzonymi chipsami z buraków.
Smacznego :)