- Zupa rydzowa - listopad 21, 2023
- Kasza gryczana z zielonymi warzywami (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 20, 2023
- Gulasz warzywny z soczewicą (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 9, 2023
Poruszając się dalej po moim projekcie „Palcem po mapie” zapraszam do Indii na indyjski przysmak kokosowy. Jest szybki w przygotowaniu i bardzo smaczny. Polecam zwłaszcza tym co uwielbiają kokosowe słodkości. Dodatkowo zaznaczę, że niniejszy przysmak również mogą pałaszować osoby na diecie bezglutenowej :)
Składniki na indyjski przysmak kokosowy:
– 175 g mleka skondensowanego słodkiego
– 75 g masła
– 200 g wiórków kokosowych
Do rondelka wrzucamy masło i topimy na małym ogniu. Masło cały czas mieszamy żeby nam się nie przypaliło. Następnie wrzucamy wiórka kokosowe i dalej mieszamy. Na końcu dodajemy mleko skondensowane i wszystko jeszcze gotujemy ok. 10 minut. Potem pozostawimy do wystygnięcia.
Ja masą wyłożyłam prostokątną brytfankę i pozostawiłam na noc w lodówce.
Na drugi dzień pokroiłam masę w prostokąty i obtoczyłam w wiórkach kokosowych.
Smacznego :)