- Zupa rydzowa - listopad 21, 2023
- Kasza gryczana z zielonymi warzywami (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 20, 2023
- Gulasz warzywny z soczewicą (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 9, 2023
Pyszny, sycący i aromatyczny gulasz wieprzowy z papryką i pieczarkami świetnie nadaje się do placków ziemniaczanych, pieczonych ziemniaków i innych ulubionych dodatków :)
Składniki na gulasz:
– 400 g łopatki wieprzowej
– 100 g pieczarek
– 1 mała papryka czerwona
– 1 mała zielona papryka
– 1 cebula
– 1 łyżka masła
– 1 łyżka mąki ryżowej
– natka pietruszki
– 2 łyżeczki słodkiej papryki
– 1 łyżeczka wędzonej papryki
– szczypta chili
– sól
– pieprz
– woda
Składniki na 2 osoby.
W garnku rozpuszczamy masło i podsmażamy cebulę pokrojoną w piórka. Wieprzowinę kroimy w kostkę, wrzucamy do miseczki, posypujemy mąką i mieszamy. Mięso dodajemy do cebuli i obsmażamy. Dolewamy trochę wody i dusimy mięso do miękkości. Jeżeli jest potrzeba dolewamy więcej wody żeby mięso nam się nie przypaliło. Dodajemy przyprawy. Paprykę kroimy w kostkę a pieczarki na większe kawałki i dodajemy do mięsa. Jak wszystko mamy miękkie podajemy z ulubionymi dodatkami i posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Smacznego :)
Spróbuję go zrobić w wolnowarze :)
Wygląda na niesamowicie smaczny, aż zgłodniałem na sam widok i zatęskniłem do jedzenia na świeżym powietrzu zamiast przy biurku w pracy. :(
Wygląda super, a czy tak smakuje to przekonam się dzisiaj, bo zamierzam się niego tego zabrać ;)
Dziękujemy :)