- Zupa rydzowa - listopad 21, 2023
- Kasza gryczana z zielonymi warzywami (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 20, 2020
- Gulasz warzywny z soczewicą (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 9, 2020
Jeśli nie macie pomysłu co dobrego zrobić na obiad w ten zimny dzień to polecamy w naszych Dyniowych Wariacjach rozgrzewający gulasz fasolowo-dyniowy z cukinią i kurczakiem :)
Składniki:
– 600 g dyni hokkaido
– 500 g świeżej fasoli piękny jaś
– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– 400 g kurczaka
– 300 g ziemniaków
– 300 g cukinii
– 2 łyżki oliwy
– sól, pieprz
– kurkuma
– kumin (kmin rzymski)
– 1 łyżeczka papryki wędzonej
– 0,5 l wody
– 2 liście laurowe
– 5 ziarenek ziela angielskiego
– kilka gałązek natki pietruszki
Składniki na ok 6 porcji.
Fasolę płuczemy i gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości.
W dużym garnku rozgrzewamy oliwę i wrzucamy kurkumę i kumin. Po 2 minutach wrzucamy posiekaną cebulę i jak się cebula zeszkli dodajemy starty czosnek. Kurczaka kroimy w kostkę, dodajemy do cebuli i dusimy. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do kurczaka. Dynię obieramy, wybieramy miąższ, kroimy w kostkę i dodajemy do gulaszu. Dodajemy troszkę wody aby nam się całość nie przypaliła. Teraz dodajemy resztę przypraw. Gdy ziemniaki i dynię mamy już miękkawe dodajemy cukinie. Na koniec dodajemy ugotowaną fasolę.
Ilość wody zależy od tego czy gulasz chcemy mieć gęsty czy nie. Podajemy z posiekaną natką pietruszki. Gulasz możemy jeść sam lub z dodatkiem chleba.
Smacznego :)
Uwielbiam takie jednogarnkowe potrawy! Twoja wyglada pysznie! :)
Dziękujemy :) Zachęcamy do wypróbowania przepisu :)