Co prawda sezon na bób już za nami ale spokojnie można dostać mrożony, który w tym przypadku równie dobrze się sprawdzi jak ten świeży dlatego dzisiaj proponujemy Wam bezglutenowe gryczane kopytka z bobu :)
Składniki na kopytka:
– 450 g bobu
– 150 g mąki gryczanej + trochę do podsypania
– 1 łyżka mąki ziemniaczanej
– 1 jajko
– sól
– pieprz
Z tej ilości składników wychodzi ok. 70-80 sztuk kopytek. Ilość zależy od grubości robionych kopytek.
Składniki na sos:
– 1 łyżka masła
– 1 cebula
– garstka bobu
– sól
Składniki na 2 porcje.
Bób gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu bób odcedzamy i obieramy ze skórki. Garstkę bobu odkładamy na później do podania kopytek.
Ugotowany bób blendujemy na gładką masę. Następnie łączymy go z mąką i jajkiem, doprawiamy i wyrabiamy. Gotowe ciasto dzielimy na 4 części i z każdej z nich robimy wałeczek i tniemy pod kątem kawałki ok. 3 cm długości.
Gotowe kopytka gotujemy w osolonej wodzie aż wypłyną na wierzch i będą miękkie (ok. 3-5 minut).
W między czasie na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy cebulę drobno pokrojoną aż się zrumieni ale się nie przypali, lekko solimy. Dorzucamy zostawiony bób. Wrzucamy ugotowane kopytka mieszamy i podajemy :)
Smacznego :)
Pysznie, bardzo fajny przepis. Chyba polecę to wypróbować, mniam :)
Dziękujemy :) Polecamy – są pyszne :)