- Zupa rydzowa - listopad 21, 2023
- Kasza gryczana z zielonymi warzywami (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 20, 2023
- Gulasz warzywny z soczewicą (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 9, 2023
Dzisiaj mamy dla Was propozycję grilowanego łososia w curry w towarzystwie kuskusu i świeżej sałtki pomidorowej z kolendrą. Tak marynowanego łososia wspólnie z Kasią i Przemkiem robiliśmy podczas warsztatów “Ryby są super” :)
Składniki na grilowanego łososia:
– 500 g filetów z łososia
– 1/2 czerwonej cebuli
– 1 duży pomidor
– 1 pęczek świeżej kolendry
– 1 papryczka chili
– 1 limonka
– sól, pieprz
– 1 łyżeczka curry
– 80 g kuskusu
Składniki na 2 porcje.
Najpierw filety z łososia dzielimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do miski. Dodajemy skórkę startą z limonki, sok z limonki, sól, pieprz i curry. Całość delikatnie mieszamy i odstawiamy na pół godziny.
W międzyczasie robimy sałatkę. Z pomidorów wycinamy gniazda nasienne i resztę kroimy w kostkę. Cebulę i papryczkę kroimy w drobną kostkę. Kolendrę drobno siekamy. Wszystkie składniki razem mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem.
Teraz rozgrzewamy patelnię grillową i smażymy łososia po 5 minut z każdej strony. Gdy smażymy łososia z drugiej strony przygotowujemy kuskus. Do miseczki wsypujemy kuskus i zalewamy go gorącą wodą w stosunku 1:1, przykrywamy pokrywką i zostawiamy na 5 minut. Po tym czasie lekko solimy i mieszamy (kuskus powinie wchłonąć całą wodę).
Na talerzu układamy kuskus, na nim łosia i na wierzchu sałatkę :)
Smacznego :)