- Zupa rydzowa - listopad 21, 2023
- Kasza gryczana z zielonymi warzywami (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 20, 2023
- Gulasz warzywny z soczewicą (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 9, 2023
Jeżeli zastanawiacie się co przygotować na obiad to polecamy te pyszne klopsiki w sosie śmietanowo-pieczarkowym. Proste ale bardzo smaczne danie dla miłośników nie tylko mięsa ale też makaronu :)
Składniki na klopsiki:
– 1 czerwona cebula
– 450 g mięsa mielonego wieprzowego
– 3 gałązki natki pietruszki
– 4 średnie pieczarki
– 1 jajko
– pół bułki kajzerki
– 1/2 szklanki mleka
– mąka do obtoczenia
– sól, pieprz
– olej do smażenia.
Składniki na ok. 20 klopsików
Składniki na sos:
– 1 cebula
– 1 łyżka masła
– 400 g pieczarek
– 200 g śmietanki 18%
– sól, pieprz
Dodatkowo dowolny makaron 140 g – u nas makaron bucattini
Składniki na 4 porcje.
Najpierw bułkę drobimy do garnuszka i zalewamy mlekiem. Gdy bułka już dobrze namoknie mlekiem dobrze odciskamy. Do miski wrzucamy mięso mielone, dodajemy do niego bułkę i mieszamy. Dorzucamy jajko, sól, pieprz, posiekaną natkę pietruszki oraz posiekaną cebulę. Na koniec dodajemy pieczarki starte na tarce o grubych oczkach. Wszystko dokładnie mieszamy. Formujemy małe klopsiki i obtaczamy je w mące. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy klopsiki ze wszystkich stron aż się zrumienią.
Teraz zabieramy się za sos. W rondelku rozpuszczamy masło i podsmażamy na nim cebulkę pokrojoną w kostkę. Pieczarki myjemy, obieramy kroimy na grubsze kawałki i smażymy na cebulce, przyprawiamy. Gdy pieczarki są już usmażone dodajemy śmietankę, mieszamy i chwilkę dusimy aby śmietanka zgęstniała. Do gotowego sosu dodajemy klopsiki i mieszamy. Jeżeli klopsiki nam wystygły to podgrzewamy je w sosie.
W między czasie gotujemy makaron w osolonej wodzie.
Na talerz dajemy makaron i na wierzch nasz sos z klopsikami :)
Smacznego :)