- Targi Gluten Free Expo - czerwiec 19, 2018
- Gryczanka z kapustą i grzybami czyli inna odsłona łazanek - grudzień 15, 2017
- Bezglutenowe tiramisu z malinami - listopad 27, 2017
Kolejne ciasteczka i kolejny prosty – bardzo prosty – przepis. Tym razem ciasteczka serowe z wanilią :) Idealna słodka przekąska dla tych małych i tych nieco większych łasuchów :)
Składniki na ciasteczka serowe:
– 165g mąki pszennej
– 165g masła
– 200g sera białego
– laska wanilii
– 40g cukru kryształ
Laskę wanilii przecinamy wzdłuż i wydrążamy nasiona. Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy ser, nasiona wanilii i posiekane masło. Następnie zagniatamy ciasto i po połączeniu składników wstawiamy do lodówki zawinięte w folię spożywczą na 30 minut. Następnie rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 4mm, które z kroimy na kwadraty wielkości 4cm. Aby urozmaicić wygląd naszych ciasteczek możemy skorzystać z różnych form na wycinania :) Wycięte kawałki kładziemy na rozsypany cukier i delikatnie dociskamy (tylko z jednej strony). Przygotowane ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia warstwą z cukrem do góry.
Ciasteczka pieczemy przez ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałki góra/dół). Po upieczeniu wyciągamy i zostawiamy do wystudzenia.
Smacznego :)
Musza byc pyszne :)
Bardzo smaczne a do tego szybkie w przygotowaniu :)