- Zupa rydzowa - listopad 21, 2023
- Kasza gryczana z zielonymi warzywami (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 20, 2023
- Gulasz warzywny z soczewicą (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 9, 2023
Dla smakoszy rybek mamy dziś grilowanego jesiotra w sosie pomidorowo-kokosowym z dodatkiem komosy ryżowej (guinoa). Pyszne i aromatyczne danie :)
Składniki na grilowanego jesiotra:
– 300 g fileta z jesiotra
– 80g kolorowej komosy ryżowej (quinoa)
– 1 łyżka masła
– 1 szalotka
– 1 łyżeczka imbiru
– 1 puszka pomidorów
– 2 łyżki sosu sojowego
– 2 łyżki mleka kokosowego
– 1 łyżka soku z tajskiej limonki
– kilka gałązek świeżej kolendry
Składniki na 2 porcje.
Na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy cebulkę pokrojoną w kostkę. Gdy cebula się zeszkli dodajemy pomidory z puszki, imbir, sos sojowy i sok z limonki. Gdy sos się trochę poddusi dodajemy mleczko kokosowe a na koniec posiekane listki kolendry.
W międzyczasie gotujemy komosę ryżową.
Pod koniec gotowania komosy grillujemy jesiotra po kilka minut z każdej strony. U nas grillowanie odbyło się na patelni lekko wysmarowanej tłuszczem.
Gotowe składniki wykładamy na talerz i pałaszujemy :)
Smacznego :)