- Zupa rydzowa - listopad 21, 2023
- Kasza gryczana z zielonymi warzywami (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 20, 2023
- Gulasz warzywny z soczewicą (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 9, 2023
W czasie ostatnich zmagać z Keti w ramach Projektu 40 robiliśmy coś co ciężko nazwać ciastem czy deserem – prędzej formą słodkiej orzechowej przekąski :) Mowa oczywiście o gruzińskich gozinakach, które przygotowuje się na Nowy Rok na szczęście :) Nie da się ukryć że osoby stroniące od słodkości i tym razem będą się trzymać z daleka jednak dla tych co uwielbiają miód i orzechy będzie to rewelacyjna przekąska :)
Przygotowaliśmy dwie wersje gozinaków jednak jeżeli jedną się zrobi to druga jest praktycznie identyczna tylko zmienia się składnik główny (orzechy) i dodaje czekoladę :)
1. Gozinaki z orzechów włoskich
Składniki:
– 250 g orzechów włoskich
– 125 g miodu
– 2 łyżeczki cukru
Zaczynamy od miodu. Wlewamy go do garnka i trzykrotnie zagotowujemy tzn. kiedy pierwszy się raz zagotuje to odstawiamy do przestygnięcia i tę czynność ponawiamy jeszcze dwukrotnie.
W międzyczasie siekamy orzechy na mniejsze kawałki (można to zrobić blenderem ale trzeba mieć na uwadze aby za bardzo nie zmielić orzechów – w tym przypadku dobry nóż będzie zdecydowanie lepszą opcją), a potem na patelni je podprażamy. Po podprażeniu orzechy przekładamy na sito o dużych oczkach i przesiewamy drobne kawałeczki i skórkę z orzechów.
Przesiane orzechy wrzucamy do gotowego miodu, dodajemy trochę cukru i dokładnie mieszamy.
Gotową masę przekładamy na blaszkę i szybko formujemy gozinaki w dowolny kształt (w naszej pierwszej opcji był to okrąg z którego później wycięliśmy kawałki jak w torcie) aby masa nie stężała bo wtedy zostanie nam dziwnego kształtu bryła :) Aby lepiej i równomiernie uformować naszą masę pomagamy sobie – najlepiej – małym drewnianym wałeczkiem (choć i duży może być). Pamiętamy tylko aby wałek moczyć w wodzie żeby za bardzo nie lepiła się do niego masa.
Gotowe gozinaki kroimy na dowolne kawałki, które możemy od razu zjeść :)
2. Gozinaki z orzechów laskowych z czekoladą
Drugą wersją naszych gozinaków była opcja z orzechami laskowymi i czekoladą.
Składniki:
– 250 g orzechów laskowych
– 125 g miodu
– 2 łyżeczki cukru
– 50g czekolady (mlecznej lub gorzkiej)
Tą wersję gozinaki robimy dokładnie jak poprzednią z tym, że na samym końcu tzn. kiedy mamy już uformowany kształt i pocięte kawałeczki, zdobimy czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej.
W zależności czy chcemy mieć jeszcze więcej słodkości czy troszkę ją stonować, możemy do tego wykorzystać czekoladę mleczną lub gorzką :)
Jakże wspaniale te gozinaki muszą smakować- sama zdrowa słodycz plus omega 3! :) A w jakim celu aż 3-krotnie trzeba zagotować miód?
Szczerze to nie mam pojęcia. Tak miało być i koniec więc się nie sprzeczałem ;)
Wygldaja smakowicie, lekko i prosto się je przygotowuje. Przepis idealny dla mnie a przekaska dla moich potworków słodyczowych;o) Z tym miodem ciekawe, może takie wielokrotne zagotowanie sprawia, że taki miód tężeje i spoaja te orzechy i wtedy wszystko się trzyma kupy?
Może tak być gdyż później całość tworzy zwartą strukturę. Od razu zaznaczę że kroić trzeba zaraz po uformowaniu gdyż później mógłby być już mały problem :)
Mniam, cudownie chrupiace pysznosci :)
to prawda :)