- Zupa rydzowa - listopad 21, 2023
- Kasza gryczana z zielonymi warzywami (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 20, 2023
- Gulasz warzywny z soczewicą (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 9, 2023
Ostatnio dostaliśmy kolejny upominek od Durszlaka w postaci kilku galaretek. Postanowiliśmy wziąć udział w konkursie organizowanym przez Durszlak do którego użyliśmy otrzymane galaretki :)
Składniki:
– 1 galaretka truskawkowa Winiary + 1/2 l wody
– 1 galaretka arbuzowa Winiary + 1/2 l wody
– 1/2 kg truskawek
– 2 serki homogenizowane waniliowe
– 1/2 szklanki drobnego cukru
– 200 ml wody gorącej
– 2 łyżki żelatyny
W pierwszej kolejności przygotowujemy galaretki. Rozpuszczamy każdą osobno w 1/2 l wody. Galaretkę truskawkową rozlewamy od razu do pucharków aby szybciej nam wystygła. W między czasie myjemy, obieramy i kroimy truskawki na drobne kawałki i wrzucamy do wystudzonych galaretek w pucharkach i wkładamy do lodówki do stężenia. Zostawiamy kilka truskawek do dekoracji.
Teraz robimy piankę arbuzową. 2 łyżki żelatyny rozpuszczamy w 200 ml gorącej wody i studzimy. Serki miksujemy z 1/2 szklanki cukru i dodajemy wystudzoną galaretkę arbuzową i żelatynę. Gotową piankę przekładamy na stężałą galaretkę z truskawkami i wkładamy do lodówki.
Przed podaniem deser dekorujemy truskawkami.
Smacznego :)
te nowe smaki są świetne! ciekawy deser :]
Fakt te nowe smaki im się udały :) Ogólnie nie przepadam za arbuzem ale ta galaretka jest super a w połączeniu z serkami jeszcze lepsza :)