- Zupa rydzowa - listopad 21, 2023
- Kasza gryczana z zielonymi warzywami (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 20, 2023
- Gulasz warzywny z soczewicą (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 9, 2023
Ostatnie warsztaty z Pascalem Brodnickim i Kuchnią Lidla były idealną okazją na kolejne doznania smakowe. Tym razem mieliśmy możliwość poczuć troszkę azjatyckich klimatów, w które zabrał nas Pascal w warszawskim centrum dowodzenia Cook Up-u :) Przyznamy się szczerze, że ta kuchnia to nie nasz konik dlatego tym bardziej przyjęliśmy zaproszenie :) Uczestnicy warsztatów zostali podzieleni na 3 grupy i każda z nich robiła inną potrawę. Pierwsza ekipa robiła zupę laotańską khao poun. Druga sałatę wołowo-ziołową polaotańsku lap neua a trzecia podsmażany ryż po indonezyjsku. Najpierw Pascal opowiedział troszkę o kuchni azjatyckiej, a następnie każdej z grup wyjaśnił co trzeba zrobić aby potrawa była jak należy :) My z kilkoma innymi osobami trafiliśmy do grupy trzeciej więc było co robić bo i należało przygotować kurczaka, i krewetki, usmażyć omlety i całość połączyć. Dobrze że Pascal przygotował wcześniej ryż bo dzięki temu było więcej czasu aby porozmawiać z innymi uczestnikami :)
Kiedy wszystko było gotowe można było oddać się pysznej degustacji :) Nam najbardziej przypadła do gustu zupa przygotowana przez pierwsza grupę ale pozostałe dwie potrawy również dostarczyły ciekawych smakowych przeżyć :)
Po tych kilku godzinach gotowania trzeba było wrócić do Krakowa i choć droga powrotna odbywała się w nocnych ciemnościach to jednak warto było spędzić ten czas na poznaniu paru nowych produktów, których na co dzień nie używamy w kuchni :)