- Zupa rydzowa - listopad 21, 2023
- Kasza gryczana z zielonymi warzywami (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 20, 2023
- Gulasz warzywny z soczewicą (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 9, 2023
Jeżeli lubicie dania na styl tajski to nasze danie Wam posmakuje :) Zapraszamy Was na pyszne i łatwe w przygotowaniu fasolowe curry z młodą kapustą :)
Składniki na fasolowe curry:
– 1 mała główka młodej kapusty (ok. 500g)
– 200 g żółtej fasolki szparagowej
– 200 g zielonej fasolki szparagowej
– 1 puszka czerwonej fasolki
– 1 pęczek drobnej cebulki dymki
– 250 g mleczka kokosowego
– 1 łyżka oleju kokosowego
– 2 łyżeczki żółtej pasty curry
– 1 łyżka bezglutenowego sosu sojowego
– 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
– 1 szklanka wody
Składniki dla 2 osób.
W rondelku rozgrzewamy olej kokosowy i podsmażamy drobno pokrojoną cebulkę dymkę. Kapustę szatkujemy i wrzucamy do cebulki. Dodajemy pastę curry, kmin rzymski, sos sojowy, wodę i mieszamy. Fasolki szparagowe myjemy, odcinamy końcówki, kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do kapusty. Gdy warzywa już trochę zmiękną dodajemy opłukaną czerwoną fasolkę i wlewamy mleczko kokosowe. Dusimy kilka minut.
Curry możemy jeść samo lub ugotować do tego ryż czy makaron ryżowy.
Smacznego :)