- Targi Gluten Free Expo - czerwiec 19, 2018
- Gryczanka z kapustą i grzybami czyli inna odsłona łazanek - grudzień 15, 2017
- Bezglutenowe tiramisu z malinami - listopad 27, 2017
Już od dłuższego czasu nosiliśmy się ze zrobieniem domowego cukru waniliowego i esencji waniliowej aż w końcu się udało – brzmi to tak jakby trzeba było na to poświęcić cały dzień a nie 5 minut :) Tak czy inaczej wczoraj zakupiliśmy kilka lasek wanilii- aż grzechem byłoby nie skorzystać z promocji – i zrobiliśmy to co na pewno przyda się w wielu przepisach, zamiast dodawać cukier wanilinowy (dobrze napisane – zwykle to kupujemy jako cukier waniliowy) oraz aromaty w mini buteleczkach :)
CUKIER WANILIOWY
Zaczniemy od cukru waniliowego i jego składników:
– 350g cukru (może być normalny gruboziarnisty lub drobny do wypieków)
– 3 laski wanilii
Najpierw rozcinamy laski wanilii i wybieramy z nich nasionka. Następnie do blendera wrzucamy cukier i dodajemy nasionka. Chwilę blendujemy i tak zmieszane oba składniki przesypujemy do puszki czy słoika, który możemy szczelnie zamknąć. Do cukru wkładamy wydrążone laski wanilii i szczelnie zamykamy. Po zamknięciu jeszcze mieszamy cukier żeby zanurzyć w nim wrzucone laski i to wszystko :) Ktoś może powiedzieć, że to droga zabawa ale czy na pewno? Koszt 3 lasek wanilii (na promocji) to 6,66 zł. + cukier ok 0,80 zł. to łącznie mamy ok. 7,50 zł. za 350g cukru z prawdziwą wanilią a nie jakiś chemicznych wynalazków :) My daliśmy 3 laski wanilii ale można spokojnie dać dwie i też będzie intensywny aromat a po wykorzystaniu części cukru można go uzupełni nowym .
ESENCJA WANILIOWA.
Drugą przydatną rzeczą podczas kuchennych szaleństw będzie esencja waniliowa. Składniki:
– 250ml czystej wódki
– 3 laski wanilii
W przypadku esencji sprawa jest równie prosta co z cukrem waniliowym – a może nawet i prostsza bo nie używamy blenderka. Bierzemy pustą buteleczkę do której wrzucamy trzy przecięte laski wanilii (nie wybieramy nasion) i zalewamy wódką. Zamykamy i odstawiamy aż nasza mikstura zabarwi się na karmelowy kolor (tydzień/dwa). Kiedy to nastąpi będziemy mogli cieszyć się fantastycznym aromatem wanilii. Jak w przypadku cukru tak i tu możemy spokojnie użyć dwóch lasek ale nam zależało na mocnym aromacie :) Po zużyciu części esencji możemy butelkę uzupełnić czystą wódką oraz od czasu do czasu dodać zużytą (bez nasion) laską wanilii z jakiś wypieków aby wzmocnić aromat :)
Z powyższego opisu widać, że zrobienie domowego cukru i esencji waniliowej jest bajecznie proste wiec teraz nie będzie już wymówek i sami robicie swoje dodatki do wypieków (i nie tylko).
Aaaa i na koniec ważna uwaga: zapach prawdziwej wanilii jest inny niż jej substytutu wanilinowego wiec miejcie to na uwadze ;)
Warto pokusi się o własne przyprawy :) piękna prezentacja