Pyszne mini pączki dyniowe

słodki facet

Jakiś czas temu zrobiliśmy do słoików mus z dyni (wkrótce przepis), który wykorzystujemy do różnych wypieków – był przygotowany w słodkiej wersji. Stwierdziliśmy, że taki mus również powinien sprawdzić się w propozycji na  na Tłusty Czwartek :) Tą propozycją są mini pączki z musu z dyni – smakowite z nutą wanilii i pomarańczy :)

  Pyszne mini pączki dyniowe

Składniki na mini pączki dyniowe:

– 90g musu z dyni
– 100g mąki pszennej
– 1 jajko
– skórka starta z jednej pomarańczy
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 2 łyżki cukru waniliowego lub 1 łyżka esencji waniliowej
– szczypta soli

Dodatkowo olej do smażenia.

 Składniki na 16 pączków o średnicy ok. 4 cm.

 Pyszne mini pączki dyniowe

Zaczynamy od przygotowania ciasta. Do miski przekładamy mus z dyni, jajko, skórka starta z pomarańczy i wszystko razem mieszamy łyżką lub trzepaczką. Następnie dodajemy suche składniki tj. przesianą mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól i wszystko razem mieszamy na jednolitą masę. Ciasto będzie miało konsystencje nieco gęściejszą niż ciasto na kluski kładzione :)

Na rozgrzany olej (ok. 160 stopni – jeżeli macie termometr) kładziemy małą łyżeczką porcje ciasta. Ciasto może się troszkę kleić do łyżki wiec wtedy dobrze jest taką łyżeczkę moczyć w zimnym tłuszczu. Pączki smażymy ok. 4-5 minut – do momentu zbrązowienia.

Usmażone pączki przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym żeby odsączyć nadmiar tłuszczu. Na koniec przestudzone pączki posypujemy cukrem pudrem i oczywiście szybciutko zjadamy :)

Uwaga:
– jeżeli nie macie musu z dyni to można również użyć musu z jabłek
–  można również dodać łyżkę aromatu rumowego

Smacznego :)

   Pyszne mini pączki dyniowe

Jeżli masz ochotę na zestaw pysznych bezglutenowych świątecznych


E-book: Bezglutenowe potrawy świąteczne” width=
 



3 thoughts on “Pyszne mini pączki dyniowe”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *