- Targi Gluten Free Expo - czerwiec 19, 2018
- Gryczanka z kapustą i grzybami czyli inna odsłona łazanek - grudzień 15, 2017
- Bezglutenowe tiramisu z malinami - listopad 27, 2017
Jakiś czas temu zrobiliśmy do słoików mus z dyni (wkrótce przepis), który wykorzystujemy do różnych wypieków – był przygotowany w słodkiej wersji. Stwierdziliśmy, że taki mus również powinien sprawdzić się w propozycji na na Tłusty Czwartek :) Tą propozycją są mini pączki z musu z dyni – smakowite z nutą wanilii i pomarańczy :)
Składniki na mini pączki dyniowe:
– 90g musu z dyni
– 100g mąki pszennej
– 1 jajko
– skórka starta z jednej pomarańczy
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 2 łyżki cukru waniliowego lub 1 łyżka esencji waniliowej
– szczypta soli
Dodatkowo olej do smażenia.
Składniki na 16 pączków o średnicy ok. 4 cm.
Zaczynamy od przygotowania ciasta. Do miski przekładamy mus z dyni, jajko, skórka starta z pomarańczy i wszystko razem mieszamy łyżką lub trzepaczką. Następnie dodajemy suche składniki tj. przesianą mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól i wszystko razem mieszamy na jednolitą masę. Ciasto będzie miało konsystencje nieco gęściejszą niż ciasto na kluski kładzione :)
Na rozgrzany olej (ok. 160 stopni – jeżeli macie termometr) kładziemy małą łyżeczką porcje ciasta. Ciasto może się troszkę kleić do łyżki wiec wtedy dobrze jest taką łyżeczkę moczyć w zimnym tłuszczu. Pączki smażymy ok. 4-5 minut – do momentu zbrązowienia.
Usmażone pączki przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym żeby odsączyć nadmiar tłuszczu. Na koniec przestudzone pączki posypujemy cukrem pudrem i oczywiście szybciutko zjadamy :)
Uwaga:
– jeżeli nie macie musu z dyni to można również użyć musu z jabłek
– można również dodać łyżkę aromatu rumowego
Smacznego :)
przepiękne pączusie! i ta dynia <3
Dziękujemy :)