Dzisiaj u nas kolejna odsłona przepisu na tarte ale tym razem na wytrawnie :) Smakowita tarta połączona z kremowym serkiem z pomidorkami i bazylią :)
Składniki na ciasto:
– 100 g mąki
– 50 g masła
– 1 żółtko
– 1 łyżka śmietany 18%
– szczypta soli
Składniki na nadzienie:
– 1 opakowanie serka kremowego pomidory i bazylia Apetina 150 g
– 1 jajko
– 1 łyżka śmietany 18%
– kilka listków świeżej bazylii
– sól, pieprz, suszone pomidory
– 25 g sera żółtego
– 6 pomidorków koktajlowych
Porcja na 2 małe tarty. Foremki o średnicy 14 cm.
Najpierw wyrabiamy ciasto. Wszystkie składniki wrzucamy do robota i wyrabiamy na jednolitą masę. Gotowe ciasto zawijamy w folię wkładamy do lodówki na ok. 30 min.
Gdy ciasto na tarte nam się schłodzi wyjmujemy, wałkujemy i wykładamy nim formy do tarty. Gotowe ciasto nakłuwamy widelcem i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy ok. 15-20 min do momentu kiedy zacznie lekko brązowieć.
W między czasie gdy ciasto nam się piecze robimy nadzienie. Do miski wrzucamy jajko, śmietanę oraz serek i dokładnie mieszamy. Dodajemy pocięte listki bazylii. Na koniec dorzucamy ser żółty starty na tarce. Na podpieczone ciasto wykładamy masę serową. Pomidorki przecinamy na pół i układamy na tarcie środkiem do góry. Po wierzchu posypujemy solą, pieprzem oraz suszonymi pomidorkami. Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i pieczemy ok. 25 minut, aż masa serowa się zetnie.
Smacznego :)