Gulasz po węgiersku

słodki facet

Po kilku zupkach i słodkościach czas nadszedł na danie mięsne. Tym razem zapraszamy na gulasz po węgiersku – doskonale rozgrzewające danie na chłodne wieczory :)

DSC_9660

Składniki:

– 500 g wołowiny
– 1 cebula
– 2 łyżki masła
– 2 ząbki czosnku
– 4 pomidory
– 1 papryka czerwona
– 1 papryka pomarańczowa
– 1 papryka żółta
– 1 papryka zielona
– 1 szklanka wody
– sól, pieprz kolorowy
– papryka słodka i ostra
– kminek mielony

W rondelku topimy masło i wrzucamy drobno posiekaną cebulę. Kiedy cebula nam się zeszkli to dorzucamy czosnek oraz wołowinę pokrojoną w grubą kostkę i po chwili duszenia dolewamy szklankę wody i dusimy pod przykryciem około godziny (czasami dłużej w zależności od wołowiny i wtedy trzeba dolać jeszcze trochę wody). Jeżeli ktoś nie lubi wołowiny to może ją zastąpić innym ulubionym mięsem.

Podczas duszenia mięsa przygotowujemy sobie warzywa – pomidory obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę a paprykę w grubszą kostkę. Gdy mięso mamy miękkie to wrzucamy do niego pomidory i za kilka minut paprykę i przyprawiamy. Gulasz musimy pilnować aby papryka nam się nie rozgotowała. Gotowy gulasz można podać z pieczywem jak my gdzie upiekliśmy do niego gryczane bułeczki lub innym ulubionym dodatkiem.

Smacznego :)

GulaszDSC_9649

 

Jeżli masz ochotę na zestaw pysznych bezglutenowych świątecznych


E-book: Bezglutenowe potrawy świąteczne” width=
 



One thought on “Gulasz po węgiersku”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *