- Zupa rydzowa - listopad 21, 2023
- Kasza gryczana z zielonymi warzywami (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 20, 2023
- Gulasz warzywny z soczewicą (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 9, 2023
Dla miłośników papryki mamy dzisiaj pyszną pastę, która może być super dodatkiem do kanapek, pizzy, mięs czy innych potraw :)
Składniki:
– 5 kg czerwonej papryki
– 1 główka czosnku
– 2 łyżki oliwy
– 1 łyżka soli
– 2 łyżki cukru
– pieprz
Składniki na 6 słoiczków po ok. 250 ml.
Papryki dokładnie myjemy, układamy na blasze i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy aż skórka się pomarszczy i zacznie robić się czarna. Po upieczeniu papryki pozostawiamy do wystygnięcia. Potem zdejmujemy skórkę, wyciągamy nasiona i kroimy na kawałki.
W garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy drobno posiekany czosnek, lekko podsmażamy i dodajemy paprykę. Całość doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Paprykę dusimy ok. 30-40 minut aż sok odparuje a papryka stanie się gęsta. Następnie miksujemy blenderem na gładką masę i jeżeli jest potrzeba to jeszcze doprawiamy według indywidualnych smaków.
Gotową pastę przekładamy do słoiczków, zakręcamy i pasteryzujemy w piekarniku w temperaturze 140 stopni przez 30 minut.
Smacznego :)