Deser truskawkowo-waniliowy

Magda

Ostatnio co kupuję truskawki to tak szybko znikają że nawet nie ma czasu żeby z nich zrobić deser czy coś upiec i zazwyczaj kończą jako koktajle. Tym razem jednak się udało i wyszedł pyszny deser truskawkowy :)

Składniki:
– 1 galaretka truskawkowa
– 2 serki homogenizowane waniliowe
– żelatyna
– 500 ml wody gorącej
– 1 szklanka cukru
– 1/2  szklanki mleka
– 1 bita śmietana waniliowa
– 1 łyżeczka cukru z wanilią
– 1/2 kg truskawek

Najpierw przygotowujemy galaretkę. Rozpuszczamy w takiej ilości wody jak na opakowaniu. Galaretkę rozlewamy od razu do pucharków – szybciej nam wystygnie.

W międzyczasie robimy masę waniliową. 2 łyżki żelatyny rozpuszczamy w 300 ml gorącej wody i studzimy. Serki miksujemy z 1/2 szklanki cukru i cukrem waniliowym. Bitą śmietanę rozpuszczamy w mleku i wlewamy do masy i miksujemy. Na koniec dodajemy wystudzoną żelatynę i wylewamy kolejną warstwę do pucharków.

Teraz robimy ostatnią warstwę truskawkową. Truskawki miksujemy z cukrem a potem dodajemy rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę (2 łyżki żelatyny na 200 ml wody). Wychodzi fajny mus który wylewany na warstwę waniliową.

Deser można dowolnie dekorować.

Smacznego :)

Print Friendly, PDF & Email
Jeżli masz ochotę na 100 pysznych bezglutenowych przepisów na 4 pory roku nie publikowanych na Kuchennych Wariacjach to zrób sobie prezent i kup nasza ksiażkę :)

Jeżeli jesteście zainteresowani zakupem "Sezonowo Bezglutenowo" to możecie ją sobie sprawić za pośrednictwem księgarni online:

  1. Świat książki
  2. Empik
  3. Tania książka
lub stacjonarnie np. w Empiku :)

 



3 thoughts on “Deser truskawkowo-waniliowy”

  1. Polecam deserek – idealny na upalne dni a co najważniejsze wszystkim smakował :)
    Ja też czasami dodaję śmietanę :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *