- Zupa rydzowa - listopad 21, 2023
- Kasza gryczana z zielonymi warzywami (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 20, 2023
- Gulasz warzywny z soczewicą (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 9, 2023
Lato w pełni. Upały nieco zelżały choć dalej ciepło więc dzisiaj coś chłodnego z owocami czyli deser malinowo-brzoskwiniowy.
Galaretka malinowa:
– 200g świeżych (lub mrożonych) malin
– 35g cukru pudru
– 6g żelatyny
-20ml wody
Mus brzoskwiniowy:
– 2 brzoskwinie
– 40g cukru pudru
– 100g serka mascarpone
– 150g śmietanki 30%
– 6g żelatyny
– 20ml wody
Dekoracja (opcjonalnie):
– 1 brzoskwinia
– kilkanaście borówek
– kilka listków mięty
Składniki na 4 porcje.
Najpierw zaczynamy od galaretki malinowej. Maliny blendujemy z cukrem pudrem. Następnie rozpuszczoną w wodzie żelatynę dodajemy do malin i wszystko razem mieszamy. Gotową galaretkę przelewamy do pucharków i wstawiamy do lodówki aby żelatyna stężała.
Kiedy galaretka stężeje bierzemy się za mus. Obieramy ze skórki brzoskwinie, połowę jednej brzoskwini kroimy w małe kosteczki, a pozostałe półtorej brzoskwini blendujemy z cukrem. Następnie ubijamy śmietankę. Po ubiciu dodajemy do niej serek mascarpone, mus z brzoskwiń, kawałki pokrojonej połówki brzoskwini i wszystko razem mieszamy. Na koniec dodajemy rozpuszczoną żelatynę , mieszamy i całość przekładamy do pucharków na zastygłą galaretkę. Przekładamy do lodówki na ok. 30 minut a następnie dekorujemy plasterkami brzoskwini, borówkami i listkami mięty :)
Smacznego :)
Cudownie podany deser :)
Dzięki :) Smaczny tez jest :)