Deser malinowo-brzoskwiniowy

Magda

Lato w pełni. Upały nieco zelżały choć dalej ciepło więc dzisiaj coś chłodnego z owocami czyli deser malinowo-brzoskwiniowy.

deser-brzoskwiniowo-malinowySkładniki:

Galaretka malinowa:
– 200g świeżych (lub mrożonych) malin
– 35g cukru pudru
– 6g żelatyny
-20ml wody

Mus brzoskwiniowy:
– 2 brzoskwinie
– 40g cukru pudru
– 100g serka mascarpone
– 150g śmietanki 30%
– 6g żelatyny
– 20ml  wody

Dekoracja (opcjonalnie):
– 1 brzoskwinia
– kilkanaście borówek
– kilka listków mięty

Składniki na 4 porcje.

deser-malinowo-brzoskwiniowy

Najpierw zaczynamy od galaretki malinowej. Maliny blendujemy z cukrem pudrem. Następnie rozpuszczoną w wodzie żelatynę dodajemy do malin i wszystko razem mieszamy. Gotową galaretkę przelewamy do pucharków i wstawiamy do lodówki aby żelatyna stężała.

Kiedy galaretka stężeje bierzemy się za mus. Obieramy ze skórki brzoskwinie, połowę jednej brzoskwini kroimy w małe kosteczki, a pozostałe półtorej brzoskwini blendujemy z cukrem. Następnie ubijamy śmietankę. Po ubiciu dodajemy do niej serek mascarpone, mus z brzoskwiń, kawałki pokrojonej połówki brzoskwini i wszystko razem mieszamy. Na koniec dodajemy rozpuszczoną żelatynę , mieszamy i całość przekładamy do pucharków na zastygłą galaretkę. Przekładamy do lodówki na ok. 30 minut a następnie dekorujemy plasterkami brzoskwini, borówkami i listkami mięty :)

Smacznego :)

Print Friendly, PDF & Email
Jeżli masz ochotę na 100 pysznych bezglutenowych przepisów na 4 pory roku nie publikowanych na Kuchennych Wariacjach to zrób sobie prezent i kup nasza ksiażkę :)

Jeżeli jesteście zainteresowani zakupem "Sezonowo Bezglutenowo" to możecie ją sobie sprawić za pośrednictwem księgarni online:

  1. Świat książki
  2. Empik
  3. Tania książka
lub stacjonarnie np. w Empiku :)

 



2 thoughts on “Deser malinowo-brzoskwiniowy”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *