- Zupa rydzowa - listopad 21, 2023
- Kasza gryczana z zielonymi warzywami (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 20, 2023
- Gulasz warzywny z soczewicą (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 9, 2023
Dzisiaj mamy dla Was obiecany przepis z książki “Green Kitchen. Zielono & zdrowo” a jest nim dekadenckie ciasto z buraków i czekolady. Ciasto smaczne i czekoladowe, a za sprawą buraków bardzo wilgotne.
Składniki:
– 150 ml oliwy
– 120 ml miodu
– 3 jajka
– 250g buraków
– 50 g gorzkiej czekolady 75%
– 200 g mąki orkiszowej
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 5 łyżek kakao (ok. 50g)
– szczypta soli morskiej
Dodatkowo trochę oliwy oraz wiórków kokosowych.
Forma do babki z kominem.
Do rondelka wlewamy oliwę oraz miód, mieszamy i podgrzewamy. Do tego dodajemy połamaną czekoladę i mieszamy do momentu kiedy się rozpuści. Buraki ścieramy na tarce o grubych oczkach i dodajemy do mieszanki czekoladowej. Jajka ubijamy chwilę i dodajemy do reszty. Mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól przesiewamy, dodajemy do mieszanki buraków z czekoladą i delikatnie mieszamy.
Formę do babki smarujemy oliwą i posypujemy wiórkami kokosowymi. Masę wlewamy do formy i wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i pieczemy 25-30 minut aż wierzch ciasta popęka.
Smacznego :)
Ależ ma cudowna konsystencję! :)
Smak też niczego sobie choć jest zdecydowanie inny niż w przypadku zastosowania mąki pszennej :)