Dekadenckie ciasto z buraków i czekolady

Magda

Dzisiaj mamy dla Was obiecany przepis z książki “Green Kitchen. Zielono & zdrowo” a jest nim dekadenckie ciasto z buraków i czekolady. Ciasto smaczne i czekoladowe, a za sprawą buraków bardzo wilgotne.

Ciasto_czekolady_i_burakowSkładniki:
– 150 ml oliwy
– 120 ml miodu
– 3 jajka
– 250g buraków
– 50 g gorzkiej czekolady 75%
– 200 g mąki orkiszowej
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 5 łyżek kakao (ok. 50g)
– szczypta soli morskiej

Dodatkowo trochę oliwy oraz wiórków kokosowych.

Forma do babki z kominem.

Do rondelka wlewamy oliwę oraz miód, mieszamy i podgrzewamy.  Do tego dodajemy połamaną czekoladę i mieszamy do momentu kiedy się rozpuści. Buraki ścieramy na tarce o grubych oczkach i dodajemy do mieszanki czekoladowej. Jajka ubijamy chwilę i dodajemy do reszty. Mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól przesiewamy, dodajemy do mieszanki buraków z czekoladą i delikatnie mieszamy.

Formę do babki smarujemy oliwą i posypujemy wiórkami kokosowymi. Masę wlewamy do formy i wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i pieczemy 25-30 minut aż wierzch ciasta popęka.

Smacznego :)

ciasto_z_burakow_i_czkolady

dekadenckie-ciasto-z-burakow-i-czekolady

Jeżli masz ochotę na zestaw pysznych bezglutenowych świątecznych


E-book: Bezglutenowe potrawy świąteczne” width=
 



2 thoughts on “Dekadenckie ciasto z buraków i czekolady”

    1. Smak też niczego sobie choć jest zdecydowanie inny niż w przypadku zastosowania mąki pszennej :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *