- Zupa rydzowa - listopad 21, 2023
- Kasza gryczana z zielonymi warzywami (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 20, 2023
- Gulasz warzywny z soczewicą (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 9, 2023
Długo zastanawiałam się jaki zrobić sernik na święta oprócz takiego tradycyjnego i pomyślałam o takim czekoladowym na spodzie orzechowym. Bardzo lubię czekoladę i orzechy to czemu nie połączyć ich w jednym cieście? :)
Przepis jest na małą tortownicę.
Składniki na ciasto:
– 1/2 szklanki mąki
– 1/2 szklanki startych orzechów włoskich
– 1/4 szklanki cukru pudru
– 1/4 kostki masła
– 1 żółtko
– 1/2 łyżka gęstej śmietany
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na masę serową:
– 1/2 kg sera na sernik
– 1/2 szklanki cukru pudru
– 2 jajka
– 50 ml śmietany 30%
– 1 łyżka kakao
– pół czekolady mlecznej
– 1 aromat waniliowy
Składniki na polewę:
– 5 łyżek cukru pudru
– 1 łyżka kakao
– 1 jajko
– 1/2 kostki masła
Oprócz tego do przybrania sernika będą potrzebne orzechy zmielone i kilka orzechów w całości.
Najpierw wyrabiamy ciasto. Tym razem robiłam to ręcznie ponieważ na małą tortownicę trzeba niewiele ciasta. Najpierw połączyłam suche składniki, potem dorzuciłam żółtko i śmietanę i wyrobiłam ciasto. Gotowym ciastem wyłożyłam tortownicę i wsadziłam do lodówki.
W między czasie robimy masę serową. Ser miksujemy ze wszystkimi składnikami. Na końcu rozpuszczamy czekoladę (najlepiej na parze) i dodajemy do masy serowej. Potem wylewamy masę na spód orzechowy i wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 160 stopni i pieczemy przez 1 godzinę.
Po upieczeniu i wystudzeniu sernika robimy polewę. Cukier puder mieszamy z jajkiem a następnie dodajemy kakao i delikatnie mieszamy do całkowitego połączenia składników. W między czasie rozpuszczamy masło i dodajemy do masy i mieszamy. Polewę wylewamy na ciasto i posypujemy startymi orzechami a następnie dekorujemy całymi orzechami.
Smacznego :)
Wygląda bajecznie :) Bardzo mi się podoba takie połączenie smaków :)
Dzięki :) Połączenie wyszło całkiem smakowicie :)