- Kasza gryczana z zielonymi warzywami (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 20, 2020
- Gulasz warzywny z soczewicą (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 9, 2020
- Kalafior z dynią i cukinią w sosie pomidorowym (post Dąbrowskiej) - luty 25, 2020
Co prawda jest już po świętach ale taki makowiec można jeść cały rok. Makowiec jest moim ulubionym ciastem z dzieciństwa. Moja babcia gdy piekła ciasta na święta dla całej rodziny to zawsze robiła dodatkowy makowiec ekstra dla mnie. Szkoda tylko że nie mam babci przepisu :(
Poniższy przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki.
Składniki na ciasto:
– 1,5 szklanki mąki
– 60 ml letniego mleka
– 50 gr masła
– 2 żółtka
– 7 gr suchych drożdży
– 2 łyżki cukru
– szczypta soli
– 1 łyżka alkoholu – np. wódka, rum
– 1 cukier waniliowy
Masa makowa:
– 167 gr suchego maku – ja korzystałam z maku już mielonego
– 56 gr cukru
– 1 łyżka miodu
– 1/2 aromatu migdałowego
– 1/3 łyżeczka cynamonu
– 1/3 miękkiego masła
– 2 białka
– orzechy włoskie, rodzynki, skórka pomarańczowa kandyzowana
Najpierw robimy ciasto. Mąkę mieszamy z drożdżami i resztą suchych składników, potem dodajemy żółtka, mleko i wyrabiamy ciasto. Pod koniec wyrabiania ciasta dodajemy rozpuszczone przestudzone masło. Ja ciasto wyrabiałam w robocie. Po wyrobieniu ciasta przekładamy go do miski, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 1-1,5 godziny.
Teraz zabieramy się za masę makową. Mak zaparzamy w 170 ml wrzącej wody i odstawiamy do wystygnięcia. Po wystygnięciu maku odsączamy go z nadmiaru wody. Do makowca użyłam mielonego maku. Jak ktoś ma zwykły mak to należy go zmielić.
Do masy makowej dodajemy stopniowo wszystkie składniki, a na końcu pianę ubitą z białek i dokładnie wszystko mieszamy.
Gotowe ciasto musimy rozwałkować na prostokątny placek o grubości ok. 3mm. Na placek nakładamy masę makową tak żeby nam zostało ok. 2 cm po bokach. Makowca zwijamy jak roladę a boki podwijamy pod spód. Makowiec przenosimy na papier do pieczenia wysmarowany olejem i zawijamy go dwukrotnie pozostawiając luz między ciastem a papierem.
Gotowy makowiec wkładamy do nagrzanego piekarnika do 190 stopni i pieczemy ok. 30 minut do otrzymania brązowego koloru. Po upieczeniu wyciągamy makowiec z piekarnika, przecinamy papier i pozostawiamy do ostudzenia. Gotowy makowiec możemy udekorować cukrem pudrem lub lukrem i skórką pomarańczową.
Smacznego :)