- Zupa rydzowa - listopad 21, 2023
- Kasza gryczana z zielonymi warzywami (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 20, 2023
- Gulasz warzywny z soczewicą (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 9, 2023
Kolejne ciasto które wpisało się na listę moich ulubionych ciast i nie tylko moich bo mojej rodziny też. Już kilka razy robiłam to ciasto ale nie miałam wcześniej możliwości zrobienia zdjęć bo tak szybko znikało. Przepis pochodzi z książeczki Margaryny Kasi.
Składniki na ciasto:
– 50 dag mąki
– 1 szklanka cukru
– 7 dag margaryny lub masła
– 2 jajka
– 4 łyżki mleka
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1 łyżeczka sody oczyszczonej
– 50 dag jabłek
Składniki na bitą śmietanę:
– 3 szklanki gęstej śmietany
– 1 opakowanie cukru waniliowego
– 15 dag cukru
Najpierw robimy ciasto. Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę i dodajemy mleko. Masło rozpuszczamy w garnku i jak przestygnie dodajemy do masy. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną i wyrabiamy ciasto. Gotowe ciasto dzielimy na 3 części. Najpierw pieczemy jedną część w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do momentu kiedy lekko zbrązowieje. Następnie przygotowujemy kolejne części ciasta. Drugą część ciasta wykładamy do formy i ścieramy na nią jabłka na grubych oczkach. Ja użyłam gotowe jabłka ze słoika mojej roboty. Jabłka przykrywamy trzecim plackiem i wkładamy do piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180 stopni do zbrązowienia.
W między czasie robimy bitą śmietanę. Śmietanę ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym. Jeżeli śmietana jest dla kogoś za kwaśna można dodać więcej cukru lub dodać bitą śmietanę waniliową w proszku.
Jak ciasto wystygnie wykładamy na nie połowę bitej śmietany i przykrywamy 3 plackiem a na niego pozostałą część śmietany. Wierzch ciasta posypujemy startą czekoladą.
Smacznego :)
No rzeczywiście musi być to niebo w gębie ! Człowiek od samego patrzenia się rozpływa :))
Smakowitość. Wygląda na bardzo lekkie:)
Pyszne, kremowe i delikatne ;)
Ciasto faktycznie delikatne i smaczne, po zjedzeniu jednego kawałka sięga się po kolejny :) Polecam :)
Na jaką wielkość blachy jest przepis? Wygląda oblednie
Ciasto pyszne – bardzo polecam :) Forma prostokątna 35×25 cm