- Targi Gluten Free Expo - czerwiec 19, 2018
- Gryczanka z kapustą i grzybami czyli inna odsłona łazanek - grudzień 15, 2017
- Bezglutenowe tiramisu z malinami - listopad 27, 2017
Zainspirowani przepisem Krzysztofa Ilnickiego na naked cake jaki robiliśmy w programie “Bake Off – Ale Ciacho” przygotowaliśmy własną wersję takiego torcika. To połączenie gorzkiej czekolady, śmietanki wysoko procentowej, malin i orzechów, które dały nasz czekoladowo-malinowy naked cake oczywiście w wersji bezglutenowej :) Połączenie kremu z gorzkiej czekolady, z kakaowym biszkoptem, z musem z malin, ze świeżymi malinami i pistacjami to naprawdę istna petarda – musicie tego spróbować :)
Składniki na czekoladowo-malinowy naked cake:
3 Blaty biszkoptowe:
– 3 x 40g mąki ryżowej
– 3 x 20g mąki z tapioki
– 3 x 10g kakao
– 3 x 60g cukru kryształ
– 3 x 2 jajka
Krem czekoladowo-kawowy:
– 500g śmietanki 36%
– 200g czekolady deserowej
– 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
Mus malinowy:
– 300g malin mrożonych
– 300g śmietanki 36%
– 40g cukru
– 10g żelatyny
– 1 łyżka soku z cytryny
Syrop:
– 20 ml wódki
– 20 ml soku z malin
Dekoracja:
– 15g obranych pistacji
– 100g świeżych malin
Forma do pieczenia o średnicy 20 cm.
Biszkopty:
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania białek dodajemy stopniowo cukier i ubijamy aż piana będzie lśniąca. Dodajemy żółtka i chwilkę miksujemy aż się wszystko połączy. Mąki i kakao mieszamy razem, przesiewamy, dodajemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy do połączenia składników. Masę wylewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika (góra/dół) do 180 stopni i pieczemy 20 minut (do suchego patyczka).
Każdy biszkopt pieczemy osobno aby mieć ładne i równe blaty. Jeżeli jednak chcemy zrobić to w jednej formie to powinna mieć min 8 cm wysokości i wydłużamy czas pieczenia o ok. 10 minut, a następnie wystudzone ciasto kroimy na 3 części.
Krem czekoladowo-kawowy:
Śmietankę wlewamy do garnka i podgrzewamy aby była gorąca ale nie zagotowujemy. Do śmietanki wsypujemy 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej i mieszamy do jej rozpuszczenia. Śmietankę zdejmujemy z gazu. Czekoladę rozdrabniamy na mniejsze kawałki i wrzucamy do śmietanki. Po ok. 2 minutach wszystko razem dokładnie mieszamy na jednolitą masę i zostawiamy do wystudzenia, a następnie schładzamy w lodówce przez 12 godzin. Krem najlepiej zrobić dzień wcześniej. Wystudzony krem miksujemy aż powstanie nam gęsta kremowa masa.
Mus malinowy:
Maliny wrzucamy do rondelka wraz z cukrem oraz sokiem z cytryny i dusimy aż owoce się rozpadną, a cukier rozpuści. Następnie maliny przecieramy przez sitko. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody i pozostawiamy do napęcznienia. Żelatynę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub mikrofalówce, a następnie dodajemy ją do malin i mieszamy. Zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy maliny i chwilkę miksujemy ale tylko do połączenia składników. Wkładamy do lodówki aby lekko stężał i nadawał się do wyciskania z worka cukierniczego.
Krem czekoladowo-kawowy oraz mus malinowy przekładamy do worków cukierniczych.
Składanie tortu:
Na paterze kładziemy pierwszy blat biszkoptu i nasączamy go mieszanką wódki z sokiem malinowym. Bierzemy krem czekoladowo-kawowy i wyciskamy okręgi robiąc między kręgami przerwy. W przerwach wyciskamy mus malinowy. Następnie kładziemy kolejny blat biszkoptowy i powtarzamy wszystkie czynności. Na górę kładziemy ostatni nasączony biszkopt. Następnie na wierzchu wyciskamy okręgi ale tylko z kremu czekoladowo-kawowego, dekorujemy świeżymi malinami i posypujemy posiekanymi pistacjami.
Tak przygotowane ciasto wkładamy do lodówki na min. 2 godziny aby całość się związała.
A poniżej kilka zdjęć z planu kiedy to robiłem naked cake, a w trakcie pieczenia tańczyłem z Dorotką :)
wygląda przepięknie i przepysznie! oj zjadłoby się takie ciacho :)
dzięki :)
Hym… to nie pozostaje nic innego jak zrobić w domowym zaciszu ;)
Cudowny torcik!.Trzymam kciuki za 1 miejsce w Bake Off -Ale Ciacho,choć pewnie znasz już wyniki.
Dziękuje – każdy kciuk się przyda ;)
Wygląda nieziemsko!
A smak już sobie wyobrażam, mmm… :)
;)
Witam! jaka mąką można zastapić makę z tapioki?
Można ją zastąpić mąką ziemniaczaną