Czekoladowe brownie

Magda

Ostatnio na blogu „z miłości do słodkości”  pojawił się konkurs z okazji urodzin tego bloga.  Postanowiłam wziąć w nim udział. Warunkiem uczestnictwa w konkursie było przygotowanie  słodkiego przepisu z tegoż bloga. Długo się zastanawiałam co zrobić bo też nie chciałam żeby powtarzało się z tym co już zrobili inni i w ten sposób padło na brownie. Źródło przepisu tutaj
 

Składniki :
– 80g gorzkiej czekolady
– 30g masła
– 50g migdałów
– jajko + 1 żółtko
– 30g drobnego cukru
– 1 łyżeczka cukru z prawdziwej wanilii
– masło do wysmarowania kokilek i kakao do oprószenia
 

Najpierw rozpuszczamy masło z kawałkami czekolady na parze i pozostawiamy do ostudzenia. W między czasie ubijamy jajko i żółtko z cukrem na kogel mogel i dodajemy wanilię. Następnie mieszamy delikatnie z masą czekoladową. Na końcu dodajemy tarte migdały i mieszamy.

Kokilki natłuszczamy masłem i oprószamy kakaem. Gotową masę wlewamy do 2/3 wysokości kokilki. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 160 stopni i pieczemy 20-35 minut w zależności od piekarnika. Ja piekłam 35 minut.

W przepisie na blogu było że to masa na 3 kokilki a mnie wyszły 2 – pewnie zależy to od rozmiaru foremki. Autorka przepisu piekła brownie 20 minut a ja aż 35 minut ale to pewnie zależy od piekarnika.

Smacznego :)

 

Print Friendly, PDF & Email
Jeżli masz ochotę na 100 pysznych bezglutenowych przepisów na 4 pory roku nie publikowanych na Kuchennych Wariacjach to zrób sobie prezent i kup nasza ksiażkę :)

Jeżeli jesteście zainteresowani zakupem "Sezonowo Bezglutenowo" to możecie ją sobie sprawić za pośrednictwem księgarni online:

  1. Świat książki
  2. Empik
  3. Tania książka
lub stacjonarnie np. w Empiku :)

 



3 thoughts on “Czekoladowe brownie”

  1. Mnie też posmakowało a robiłam pierwszy raz :) Drugą wersję zrobiłam pół na pół czekoladę gorzką i mleczną i moim zdaniem wyszło jeszcze lepsze :)Polecam :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *