- Zupa rydzowa - listopad 21, 2023
- Kasza gryczana z zielonymi warzywami (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 20, 2023
- Gulasz warzywny z soczewicą (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 9, 2023
Ostatnio na blogu „z miłości do słodkości” pojawił się konkurs z okazji urodzin tego bloga. Postanowiłam wziąć w nim udział. Warunkiem uczestnictwa w konkursie było przygotowanie słodkiego przepisu z tegoż bloga. Długo się zastanawiałam co zrobić bo też nie chciałam żeby powtarzało się z tym co już zrobili inni i w ten sposób padło na brownie. Źródło przepisu tutaj
Składniki :
– 80g gorzkiej czekolady
– 30g masła
– 50g migdałów
– jajko + 1 żółtko
– 30g drobnego cukru
– 1 łyżeczka cukru z prawdziwej wanilii
– masło do wysmarowania kokilek i kakao do oprószenia
Najpierw rozpuszczamy masło z kawałkami czekolady na parze i pozostawiamy do ostudzenia. W między czasie ubijamy jajko i żółtko z cukrem na kogel mogel i dodajemy wanilię. Następnie mieszamy delikatnie z masą czekoladową. Na końcu dodajemy tarte migdały i mieszamy.
Kokilki natłuszczamy masłem i oprószamy kakaem. Gotową masę wlewamy do 2/3 wysokości kokilki. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 160 stopni i pieczemy 20-35 minut w zależności od piekarnika. Ja piekłam 35 minut.
W przepisie na blogu było że to masa na 3 kokilki a mnie wyszły 2 – pewnie zależy to od rozmiaru foremki. Autorka przepisu piekła brownie 20 minut a ja aż 35 minut ale to pewnie zależy od piekarnika.
Smacznego :)
Pycha! Super wyszło :D
Mmm, borwnie… Uwielbiam :)
Twoje wygląda wspaniale :)
Mnie też posmakowało a robiłam pierwszy raz :) Drugą wersję zrobiłam pół na pół czekoladę gorzką i mleczną i moim zdaniem wyszło jeszcze lepsze :)Polecam :)