- Targi Gluten Free Expo - czerwiec 19, 2018
- Gryczanka z kapustą i grzybami czyli inna odsłona łazanek - grudzień 15, 2017
- Bezglutenowe tiramisu z malinami - listopad 27, 2017
Dziś mamy dla Was przepis na pyszne czekoladki z orzeszkami ziemnymi i solą morską – szybko się je robi a jeszcze szybciej znikają :) Przepis pochodzi z ostatnio recenzowanej książki “Moje Wypieki. Całkiem nowe przepisy”.
Składniki na czekoladki:
– 100 g czekolady gorzkiej
– 100 g czekolady mlecznej
– 200 g orzeszków ziemnych solonych i podpieczonych
– płatki soli morskiej
Składniki na ok. 20-30 sztuk czekoladek.
Czekolady łamiemy na mniejsze kawałki i wrzucamy do miseczki. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Do czekolady wrzucamy orzeszki i dokładnie mieszamy aż wszystkie orzeszki zatopią się w czekoladzie.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Za pomocą łyżeczki z masy formujemy małe kopczyki które posypujemy płatkami soli morskiej. Czekoladki pozostawiamy do zastygnięcia. Dla niecierpliwych można proces przyspieszyć wkładając czekoladki do lodówki :)
Smacznego :)
Uwielbiam takie czekoladki, chyba je zrobię w tym roku :-)
Polecamy :)
o jej….. biorę wszystkie:)
:)
bardzo lubię połaczenie czekolady z solą, pyszny przepis :)
Nam również to połączenie bardzo smakuje :)
Robiłam w sobotę z ryżem preparowanym > zniknęły błyskawicznie.
też taką wersję robiliśmy – ryż i bakalie :)
pysznie wyglądają! i do tego prosty przepis!
Dzięki :) Zachęcamy do zrobienia :)