Czekoladki z orzeszkami ziemnymi i solą morską

słodki facet

Dziś mamy dla Was przepis na pyszne czekoladki z orzeszkami ziemnymi i solą morską – szybko się je robi a jeszcze szybciej znikają :) Przepis pochodzi z ostatnio recenzowanej książki “Moje Wypieki. Całkiem nowe przepisy”.

Czekoladki z orzeszkami ziemnymi i solą morską

Składniki na czekoladki:

– 100 g czekolady gorzkiej
– 100 g czekolady mlecznej
– 200 g orzeszków ziemnych solonych i podpieczonych
– płatki soli morskiej

Składniki na ok. 20-30 sztuk czekoladek.

Czekolady łamiemy na mniejsze kawałki i wrzucamy do miseczki. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Do czekolady wrzucamy orzeszki i dokładnie mieszamy aż wszystkie orzeszki zatopią się w czekoladzie.

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Za pomocą łyżeczki z masy formujemy małe kopczyki które posypujemy płatkami soli morskiej. Czekoladki pozostawiamy do zastygnięcia. Dla niecierpliwych można proces przyspieszyć wkładając czekoladki do lodówki :)

Smacznego :)

Czekoladki z orzeszkami ziemnymi i solą morską

 

 

Zapisz

Zapisz

Jeżli masz ochotę na zestaw pysznych bezglutenowych świątecznych


E-book: Bezglutenowe potrawy świąteczne” width=
 



10 thoughts on “Czekoladki z orzeszkami ziemnymi i solą morską”

  1. Uwielbiam takie czekoladki, chyba je zrobię w tym roku :-)

  2. bardzo lubię połaczenie czekolady z solą, pyszny przepis :)

  3. Robiłam w sobotę z ryżem preparowanym > zniknęły błyskawicznie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *