- Zupa rydzowa - listopad 21, 2023
- Kasza gryczana z zielonymi warzywami (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 20, 2023
- Gulasz warzywny z soczewicą (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 9, 2023
Jeżeli lubicie desery na zimno tak jak my, to mamy dla Was pyszny, lekki i puszysty cytrynowy sernik na zimno na chrupiącym spodzie z borówkami :) Idealny deser na gorące dni a do tego łatwy w wykonaniu :)
Składniki na spód:
– 100 g masła
– 60 g deserowej czekolady
– 40 g mlecznej czekolady
– 100 g płatków kukurydzianych
Składniki na sernik:
– 1 kg Twarogu Sernikowego z Mascarpone Président
– 250 ml śmietanki 36%
– 50 g cukru pudru
– 2 galaretki cytrynowe (każda po 71g)
– 250 ml wrzątku
– łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
Składniki na wierzch:
– 150 g borówek
– 1 galaretka jagodowa
– 350 ml wrzątku.
Forma o średnicy 24 cm. U nas obręcz w formie kwiatu.
W pierwszej kolejności rozrabiamy galaretki cytrynowe i pozostawiamy do ostudzenia.
Najpierw robimy spód do sernika. W garnku rozpuszczamy masło z czekoladami. Płatki kukurydziane kruszymy, dodajemy do masy czekoladowej i mieszamy, aby wszystkie płatki były oblane czekoladą. Spód wykładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównujemy. Boki tortownicy można też obłożyć paskami papieru aby ciasto lepiej odeszło od tortownicy. Blaszkę wkładamy do lodówki na ok. 30 minut, żeby spód się związał.
Kiedy spód nam się chłodzi robimy masę serową. Do misy miksera wlewamy śmietankę i ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy cukry i miksujemy, dodajemy po łyżce sera dalej miksując. Na koniec dodajemy wystudzoną galaretkę i miksujemy do połączenia składników. Masę wylewamy na stężały spód i wkładamy z powrotem do lodówki żeby masa się ścięła.
Jak sernik się chłodzi przygotowujemy jagodową galaretkę. Na sernik wykładamy borówki i zalewamy zimną galaretką i sernik z powrotem ląduje w lodówce aby galaretka stężała.
Smacznego :)
Ta forma na ciasto robi naprawdę świetną robotę! Ciasto wygląda pięknie :)
Dzięki :) Fakt foremka robi swoje :) Kupiona już dawno temu, to sama tak obręcz :)
Pięknie prezentuje się na talerzu! Masz zmysł Magda.
Dziękuję bardzo :)